Septyni Pablo Picasso, Claude'o Monet, Paulio Gauguino ir Lucieno Freudo paveikslai 2012 metais buvo pavogti iš Roterdame veikiančio muziejaus „Kunsthall“ buvo išnešti per vagių reidą, trukusį tik tris minutes.

Olandų žiniasklaida šį nusikaltimą tuo metu vadino „šimtmečio vagyste“.

Prokuroras Augustinas Lazaras naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad į Rumunijos teisėsaugos rankas pateko paveikslas „galintis būti“ vienas iš pavogtųjų Roterdame. Vis dėlto pareigūnas pridūrė, kad reikia atlikti tolesnių tyrimų.

Kiti šaltiniai sakė AFP, kad ekspertai dabar aiškinasi, ar surasta drobė yra P. Picasso paveikslas „Arlekino galva“.

Vienas Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, kad „dabar reikia nustatyti (aptikto kūrinio) autentiškumą“.

Dėl šios vagystės 2014 metais buvo nuteisti kalėti keturi Rumunijos piliečiai. Jie taip pat buvo įpareigoti sumokėti paveikslų draudikams 18 mln. eurų.

Viena iš šios gaujos narių – Olga Dogaru – teigė tyrėjams sudeginusi paveikslus savo namų krosnyje Karkaliju kaimelyje rytų Rumunijoje. Moteris teigė, kad taip norėjo apsaugoti sūnų Radu, kai šiam nepavyko parduoti pavogtų šedevrų.

Tačiau vėliau O. Dogaru savo parodymus atsiėmė.

turėjai anksčiau sakė, kad paveikslai buvo sunaikinti, vagims nesugebėjus rasti pirkėjo.

Minimus paveikslus muziejui jo 20-ųjų metinių proga buvo paskolinęs fondas „Triton“, kuris buvo įsteigtas rūpintis 2011 metais mirusio olandų investuotojo Willemo Cordios sukaupta meno kolekcija.