Rio de Žaneiro valstijos saugumo vadovas Roberto Sa sakė, kad operacijos, kurioje taip pat dalyvauja šarvuotis, konkretus pabaigos laikas nėra numatytas.

„Visa favela užimta policijos“, – vienas lūšnyno gyventojas telefonu sakė naujienų agentūrai AFP.

Per spaudos konferenciją R. Sa nurodė, kad šeštadienio vakarą dingusių septynių jaunuolių kūnai buvo rasti sekmadienį pažliugusioje ir sunkiai pasiekiamoje Dievo Miesto favelos dalyje.

Vietos gyventojai kaltina policiją nužudžius šiuos jaunuolius, o ant jų kūnų esą buvo kankinimų žymių, pranešė televizija G1.

R. Sa sakė neturintis jokios informacijos apie žuvusiuosius, bet pridūrė: „Jokie policijos ekscesai nebus toleruojami ir neliks nenubausti.“

Pasak jo, žmonės kai kada skubotai apkaltina policiją žmogaus teisių pažeidimais dar nepaaiškėjus visiems faktams. R. Sa pabrėžė, kad šiemet Rio de Žaneire žuvo 124 policijos pareigūnai.

Per naująją operaciją buvo suimti mažiausiai trys žmonės, nurodė policija ir pridūrė, kad pareigūnai konfiskavo narkotikų bei ginklų.

Gaujų karai

Policijos orlaivis sudužo šeštadienio vakarą, kai pareigūnai, padedami dviejų sraigtasparnių, įžengė į minėtą tankiai gyvenamą rajoną. Ankstesnę dieną narkotikų kontrabandininkai užblokavo vieną kelią į tą lūšnyną ir degino šiukšles bei padangas, sakė pareigūnai.

Tyrėjai sieks nustatyti, ar sraigtasparnis buvo pašautas nuo žemės, ar nukrito dėl kokio nors gedimo. Vis dėlto R. Sa pabrėžė, kad orlaivis buvo nešarvuotas ir techniškai tvarkingas, sakoma G1 pranešime.

6,5 mln. gyventojų turinčiame Rio de Žaneire, pasižyminčiame drastiška socialine nelygybe, siaučia didelis nusikalstamumas. Mieste sumaištį kelia ne vien gerai ginkluotų narkotikų kontrabandininkų gaujos, bet ir sukarintų organizacijų veikla.

Žvalgybos tarnybos anksčiau buvo pranešusios apie vykstantį karą dėl teritorijų tarp Gardenijos favelos sukarintos grupės ir Dievo Miesto narkotikų prekeivių, nurodė R. Sa

„Mes tai tiriame“, – pridūrė jis.

Nuo 2008 metų vietos vyriausybė dėjo pastangas susigrąžinti kontrolę keliuose lūšnynuose, pastaruosius 30 metų faktiškai valdomuose narkotikų kontrabandininkų. Buvo įkurti apie 40 specializuotų Neramumų malšinimo policijos dalinių (PPU), veikiančių 264 favelose, kurios yra daugiau kaip 1,5 mln. žmonių namai. Vyriausybė dėjo pastangas pagerinti saugumo padėtį mieste prieš 2014 metų Pasaulio futbolo čempionatą ir šių metų vasaros olimpiadą.

Šiuose rajonuose buvo sutelkta beveik 10 tūkst. policijos pareigūnų bet narkotikų prekeiviai ir sukarintos grupės kovojo, kad susigrąžintų kontrolę kai kuriose favelose.

R.Sa ragino Brazilijos žmones imtis veiksmų, kad būtų priimti griežčiausi kovos su nusikalstamumu įstatymai.