Partijos atstovas Sok Eysanas vėlų sekmadienio vakarą kalbėjo apie „triuškinamą pergalę“. Remiantis preliminariais rezultatais, CPP gaus mažiausiai 120 iš 125 vietų Nacionalinėje Asamblėjoje (parlamento žemuosiuose rūmuose), pirmadienį pranešė laikraštis „Khmer Times“, cituodamas rinkimų komisiją.

Nepaisant visko, Hun Senas neturėjo konkurentų, prieš rinkimus vykus didelio masto represijoms. 70-metis Kambodžos valdžioje yra jau beveik 40 metų. Jis laikomas vienu ilgiausiai valdančių premjerų pasaulyje.

Vienintelei realų šansą turėjusiai opozicinei partijai nebuvo leista dalyvauti balsavime. Ji buvo diskvalifikuota neva dėl techninių priežasčių.

Skaičiuojama, kad sekmadienio rinkimuose prie balsadėžių atėjo beveik 10 mln. žmonių. Rinkėjų aktyvumas siekė maždaug 84 proc. Tai daugiausiai lėmė prieš kelias savaites Hun Seno inicijuoti rinkimų įstatymų pakeitimai, pagal kuriuos buvo įvestos bausmės už raginimus boikotuoti rinkimus ar pripažinti balsalapį negaliojančiu.

Prieš balsavimą žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos padalinio vadovo pavaduotojas Philas Robertsonas palygino Kambodžos rinkimus su politiniais procesais kitose de facto vienpartinėse valstybėse ir pareiškė, kad galimi palyginimai su „rinkimais“ Šiaurės Korėjoje, Vietname ar Venesueloje. „Kambodža naikina demokratijos likučius ir siekia paveldimos diktatūros“, – tviteryje parašė Ph. Robertsonas ir pavadino naujausius rinkimus „farsu“.

Hun Senas yra nurodęs, kad turi ketinimų perduoti valdžią savo vyriausiam sūnui 45-erių generolui Hun Manetui. Interviu Honkongo televizijos kanalui „Phoenix“ Hun Senas tvirtino, kad jo sūnus premjeru galėtų tapti jau po kelių savaičių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją