„Galime pranešti, kad per rugpjūčio 24 dieną Abchazijoje vykusius prezidento rinkimus, surengtus laikantis rinkimų įstatymų, Chadžimba surinko balsų daugumą – 50 494 (50,57 proc.)“ – rinkimų komisijos pirmininkas Batalis Tabagua sakė žurnalistams.

56 metų R.Chadžimba yra pagrindinio Abchazijos opozicijos judėjimo lyderis, atlikęs svarbų vaidmenį protestuose, kurie privertė atsistatydinti ankstesnį lyderį Aleksandrą Ankvabą.

Jo pagrindinis varžovas – 51 metų Aslanas Bžanija, buvęs nacionalinio saugumo tarnybos vadovas – surinko 35,91 proc. balsų.

R.Chadžimba rinkimus laimėjo per pirmąjį ratą.

Abu kandidatai yra baigę Sovietų Sąjungos KGB mokyklą Maskvoje ir laikomi prorusiškais veikėjais.

Kiti du kandidatai smarkiai atsiliko nuo pagrindinių favoritų: Mirabas Kišmarija surinko 6,4 proc., o Leonidas Dzapšba – 3,4 proc. balsų.

„Remiantis šiais rezultatais, R.Chadžimba preliminariai skelbiamas Abchazijos Respublikos išrinktuoju prezidentu“, – nurodė Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas.

„Bžanija šį rytą paskambino ir pasveikino Chadžimbą su pergale“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė A.Bžanijos rinkimų kampanijos štabo pirmininkas Leonidas Lakerbaja.

Nors balsalapiuose nebuvo pasirinkimo „prieš visus kandidatus“, rinkėjai galėjo faktiškai tai padaryti, išbraukdami visų kandidatų pavardes. Šia galimybe pasinaudojo 1 868 rinkėjai, o 1 851 balsalapiai buvo pripažinti negaliojančiais.

Rinkėjų aktyvumas buvo apie 70 procentų: iš 142 664 Abchazijos rinkėjų balsavo 99 869.

Abchazija, kurią pripažįsta tik kelios valstybės, įskaitant Rusija, pirmalaikius rinkimus organizavo po to, kai birželį atsistatydino prezidentas A.Ankvabas.

Oponentų kaltinamas dėl regiono ekonomikos ir socialinių problemų, A.Ankvabas pasitraukė iš posto, kilus didelio masto opozicijos protestams.

Europos Sąjunga jau pareiškė „nepripažįstanti“ šių rinkimų, savo pranešime pabrėždama, kad „palaiko Gruzijos teritorinį vientisumą ir suverenumą.“

Tbilisis, kurio pranešimą citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, atkartojo šią poziciją, sakydamas, kad tie rinkimai yra „fundamentalių tarptautinės teisės principų, visų pirma susijusių su nacionaliniu suverenumu, pažeidimas“.

Švelnaus klimato Juodosios jūros pakrantėje esanti Abchazija turi apie 240 tūkst. gyventoju ir yra smarkiai priklausoma nuo Rusijos pagalbos.

Abchazijos separatistai paskelbė nepriklausomybę, išviję Gruzijos karius per pilietinį karą praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, pareikalavusį kelių tūkstančių žmonių gyvybių ir privertusį apie 250 tūkst. gyventojų, daugiausiai etninių gruzinų, išvykti iš to regiono.

Maskva pripažino Abchazijos nepriklausomybę po savo trumpo karo su Gruzija 2008 metais. Rusija nuolat laiko tūkstančius savo karių to regiono karinėse bazėse, o Tbilisis tokią padėtį vadina okupacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)