Reikalaujami duomenys galėtų padėti paaiškinti, „kaip dezinformacijos skleidimas ir smurtinis ekstremizmas prisidėjo prie smurtinio išpuolio prieš mūsų demokratiją“, – sakė Atstovų Rūmų specialiojo komiteto sausio 6-osios įvykiams tirti pirmininkas Bennie Thompsonas.

Pasak jo, minėtos socialinių tinklų kompanijos deramai neatsakė į prašymus pateikti informaciją, susijusią su prieš metus tuometinio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtu Kapitolijaus šturmu.

Teismo šaukimai išsiųsti „YouTube“ motininei kompanijai „Alphabet“ („Google“), „Facebook“ motininei kompanijai „Meta“, „Twitter“ ir „Reddit“.

„Meta“ laiku pateikė... dokumentus ir toliau tai darys“, – naujienų agentūrai AFP nurodė ši socialinės tinklų milžinė.

„Reddit“ ir „Alphabet“ taip pat nurodė, kad dirba su komitetu dėl prašomos informacijos perdavimo, o „Twitter“ komentuoti atsisakė.

Komitetas aiškinasi, kaip Kapitolijaus šturmas, dėl kurio teko laikinai uždaryti JAV Kongresą, įvyko ir ar D. Trumpas bei jo aplinkos žmonės kaip nors jį paskatino.

Šaukime kompanijai „Alphabet“ B. Thompsonas rašė, kad „YouTube“ vyko „reikšminga komunikacija, tiesiogiai susijusi su sausio 6-osios atakos planavimu ir vykdymu“. Kaip šios komunikacijos dalyvį B. Thompsonas paminėjo buvusį D. Trumpo patarėją Steve'ą Bannoną (Stivą Banoną).

„Facebook“ buvo naudojamasi platinant „neapykantos, smurto ir kurstymo žinutes, dezinformaciją ir sąmokslo teorijas“, nurodė specialiojo komiteto pirmininkas.

„Twitter“ ir „Reddit“ naudotasi aptarinėjant ir planuojant Kapitolijaus šturmą, sakoma šaukimuose.

Specialusis komitetas, jau apklausęs maždaug 300 liudininkų, yra išdavęs šaukimus keliems svarbiems veikėjams, taip pat nurodymus perduoti svarbių dokumentų.