RF Federacijos Taryba netikėtai ir be svarstymo atleido V.Ustinovą iš generalinio prokuroro pareigų prezidento teikimu pagal paties V.Ustinovo prašymą.

Kremlius nepaaiškino, kodėl atsistatydino V.Ustinovas, kuris ėjo generalinio prokuroro pareigas per visus šešerius V.Putino prezidentavimo metus. Tačiau Rusijos agentūrų šaltiniai Kremliuje pranešė, jog prokuroro atleidimą V.Putinas motyvuoja noru pertvarkyti aukščiausių valdžios struktūrų personalą, ir, nors prokuroras pasikeis, jis ketina toliau kovoti su korupcija.

D.Medvedevo pergalė

Politologų nuomone, per pirmąjį pareigūnų rotacijos raundą, pasibaigusį generalinio prokuroro pasitraukimu, rezultatas akivaizdžiai padidėjo pirmojo vicepremjero Dmitrijaus Medvedevo naudai. Kaip spėjama, jis yra vienas pagrindinių pretendentų į būsimojo valstybės vadovo postą.

Drauge atsistatydinimas aiškiai susilpnino "jėgos"klano lyderiu laikomo Kremliaus administracijos vadovo pavaduotojo Igorio Sečinio, kurio duktė ištekėjusi už V.Ustinovo sūnaus, pozicijas.

Analitikų nuomone, būtent I.Sečinas 2000 metais iškovojo V.Ustinovui generalinio prokuroro postą, į kurį tada pretendavo ir, politologų nuomone, vėl pretenduoja artimas V.Putinui Dmitrijus Kozakas - RF prezidento įgaliotasis atstovas Pietų federalinėje apygardoje.

Politologai mano, kad pats V.Ustinovas, kuris taip pat turėjo ambicijų tapti prezidentu, apskritai iškrenta iš žaidimo, ir dabar vienintelis rimtas D.Mededevo varžovas į prezidento postą lieka kitas "valdžios" kandidatas - RF vicepremjeras ir gynybos ministras Sergejus Ivanovas.

"Ustinovą galimu V.Putino įgaliojimų perėmėju laikė I.Sečino klanas. Todėl tai dar nereiškia, kad vienas galimų prezidento įpėdinių jau nušalintas", - sako politologas Stanislavas Belkovskis.

Pasak jo, V.Ustinovas aktyviai rungtyniavo su D.Medvedevu, ir jo atsistatydinimas reiškia, kad D.Medvedevui kelyje į "žvaigždes" liko vienu varžovų mažiau.

"Medvedevui pavyko smogti Sečinui skaudų smūgį, atėmus iš jo "kišeninį" prokurorą", sakė agentūrai "Reuters" S.Belkovskis.

"Sečino "svainio" nuvertimas, be abejo, yra rimtas smūgis Senčinui", - sutinka su juo informacijos ir tyrimo centro "Politika" prezidentas Vladimiras Pribylovskis.

Vadovaujama V.Ustinovo prokuratūra suvaidino aktyvų vaidmenį šalies politiniame ir ekonominiame gyvenime. Naftos kompanijos "Jukos" vadovų teismo procesas daug mėnesių buvo svarbiausias įvykis Rusijos finansų rinkoms.

2000 metais V.Putinas buvo griežtai kritikuojamas Rusijoje ir Vakaruose, kai pasakė, jog negalėjo prisiskambinti V.Ustinovui, kad išsiaiškintų, kodėl sulaikytas žiniasklaidos magnatas Vladimiras Gusinskis.

Svarbiausia - kas pakeis V.Ustinovą

Politikai įsitikinę, kad viskas galutinai paaiškės dėl V.Ustinovo atsistatydinimo, kai bus paskelbta, kas bus naujas generalinis prokuroras.

Be D.Kozako, kaip vienas galimų kandidatų į laisvą generalinio prokuroro postą minimas prezidento atstovas Pavolgio federalinėje apygardoje Aleksandras Konovalovas - Federalinės teismo antstolių tarnybos vadovo Nikolajaus Viničenkos, kuris yra D.Medvedevo draugas nuo studentavimo laikų, bendražygis.

"Svarbus ženklas yra naujasis generalinis prokuroras. D.Medvedevo favoritas - tai Aleksandras Konovalovas", - sakė S.Belkovskis.

"Kai sužinosime, kas užims šį postą, paaiškės, kas laimėjo šias aparatininkų grumtynes. Visiškai galimas dalykas, prezidentas pasiūlys kitą kandidatūrą, nepriklausančią jokiam klanui. Galbūt tai bus D.Kozakas, kuris jau šešerius metai pretenduoja į šias pareigas", - sakė jis.