Tai pranešė portalas „rbc.ua“, remdamasis ministro įrašu tviteryje.

„Vos prieš metus niekas nebūtų patikėjęs, kad Ukrainos kariuomenė bus ginkluota „Stinger“ kompleksais. Lietuva buvo pirmoji šalis, kuri mums atsiuntė šių oro gynybos sistemų. Taigi, ar dabar kas nors gali pasakyti, kad būtų neįmanoma gauti karinių laivų?“ – parašė O. Reznikovas.


„rbc.ua“ pažymi, kad Lietuvos vyriausybė Ukrainai perduos 36 oro gynybos kompleksus, kurie padės atremti iranietiškų dronų atakas.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankėsi Londone, Paryžiuje ir Briuselyje dėl tankų, tolimojo nuotolio raketų, kovinių lėktuvų ir Rusijos nubaudimo.

„Per mažiau kaip 48 valandas prezidentas V. Zelenskis aplankė Londoną, Paryžių ir Briuselį. Dėl tankų, tolimojo nuotolio raketų, kovinių lėktuvų ir Rusijos nubaudimo už blogį, kurį ji atnešė į mūsų žemę. Ir per šias pusantros paros visose trijose sostinėse aš nuolat galvojau apie mūsų karius apkasuose prie Bachmuto, Kreminos, Huliaipolės ir mūsų piliečius okupuotose teritorijose, kurie turėtų žinoti: visa tai bus“, – parašė ministras.

D. Kuleba informavo, kad ES viršūnių susitikimo kuluaruose sprendimų priėmėjai pareiškė esą įsipareigoję rasti teisėtą ir perspektyvų būdą įšaldyti Rusijos pinigus kompensacijai, nubausti Putiną už agresiją, perduoti Ukrainai viską, ko reikia pergalei, įskaitant lėktuvus, teikti daugiau paramos.

„Mes atsivešime visko, ko reikia pergalei. Aš tai jau sakiau ir kartoju tai visiškai atsakingai. Laukia dar daug diskusijų, techninių problemų, kurias reikia išspręsti su partneriais, logistika ir tiekimo stabilumas. Bet visa tai bus. Ir tai bus pergalė“, – apibendrino ministras.

Kaip jau buvo pranešta, prezidentas V. Zelenskis ketvirtadienį lankėsi Briuselyje. Vasario 8 d. jis lankėsi Didžiojoje Britanijoje, kur susitiko su karaliumi Karoliu III ir ministru pirmininku Rishi Sunaku, taip pat su ten besitreniruojančiais Ukrainos kariais. Trečiadienio vakarą jis atvyko į Paryžių, kur susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos federaliniu kancleriu Olafu Scholzu.

Zelenskis: kai kurios Europos šalys pasirengusios perduoti Ukrainai lėktuvų

Kai kurie Europos Sąjungos valstybių lyderiai informavo, kad yra pasirengę aprūpinti Ukrainą visa reikiama ginkluote, įskaitant kovinius lėktuvus.

Kaip praneša „Ukrinform“ korespondentas, Ukrainos prezidentas V. Zelenskis tai pareiškė ketvirtadienį Briuselyje per bendrą spaudos konferenciją su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles`iu Micheliu ir Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen.

„Be abejo, mane labiausiai įkvepia pareiškimai, kad Europa bus su mumis iki pergalės. Ir šiandien iš kai kurių Europos valstybių vadovų išgirdau, kad jie yra pasirengę tiekti mums reikiama ginkluotę, įskaitant lėktuvus", – sakė jis.

Prezidentas pridūrė, kad ketvirtadienį Briuselyje jis dar surengs kelis dvišalius susitikimus, „kuriuose kovinės aviacijos temai bus skiriamas reikiamas dėmesys“.

V. Zelenskis kalbėjo ir apie uždarą Europos Vadovų Tarybos posėdį.

„Ką tik baigėsi Europos Vadovų Tarybos posėdis. Žinoma, jis buvo uždaras, bet aš noriu, kad suprastumėte to, apie ką ir kaip mes kalbėjome, esmę. Šią esmę aiškiai suformulavo vienas iš ES lyderių – jis pasakė, kad ilgalaikė taika Europoje įsiviešpataus tik tada, kai Ukraina nugalės ir taps ES ir NATO nare. Štai tokią vienybę mums pavyko pasiekti šiandien. Vienybę dėl to, kad ES bus su mumis iki Ukrainos pergalės, o Ukraina bus Europos Sąjungoje“, – pabrėžė Ukrainos valstybės vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, Ukrainos gynybos ministras O. Reznikovas neseniai pareiškė, kad partneriai perduos Kyjivui kovinių lėktuvų. Jis pažymėjo, kad Ukrainos partneriai nuolat girdi apie orlaivių poreikį, nes tai taip pat yra oro gynybos dalis. Anot ministro, Ukraina gali gauti ir naikintuvų F-16, ir kitų lėktuvų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)