„Tai nėra mūsų darbas“, – prieš susitikimą su ES gynybos ministrais Stokholme žurnalistams sakė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, reaguodamas į antradienį laikraštyje „The New York Times“ pasirodžiusį pranešimą, kad JAV pareigūnai gavo naujos žvalgybinės informacijos, esą rodančios, kad dėl sabotažo atsakinga „proukrainietiška grupuotė“.

NYT pranešime teigiama, kad JAV pareigūnai neturi įrodymų, jog Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susijęs su dujotiekio sprogdinimu, ir nenurodomas nei žvalgybinės informacijos šaltinis, nei su tuo susijusios grupuotės.

Tačiau šis išpuolis naudingas Ukrainai, nes smarkiai pakenkė Rusijos galimybėms uždirbti milijonus dolerių parduodant gamtines dujas Vakarų Europai. Kita vertus, jis taip pat paskatino energijos kainų šuolį, dėl kurio nukentėjo pagrindiniai Ukrainos sąjungininkai, ypač Vokietija.

Žvalgybos duomenimis, sabotažo vykdytojai buvo „Rusijos prezidento Vladimiro V. Putino priešininkai“, sakoma NYT pranešime.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailas Podoliakas antradienį tviteryje parašė, kad „Ukraina neturi nieko bendra su įvykiu Baltijos jūroje ir neturi jokios informacijos apie „proukrainietiškas sabotažo grupuotes“.

Vamzdynai buvo pažeisti povandeniniais sprogmenimis rugsėjo pabaigoje, praėjus septyniems mėnesiams nuo tada, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą.

Vokietijos, Švedijos ir Danijos valdžios institucijos pradėjo incidento tyrimą.

Pasak atskirų Vokietijos žiniasklaidos pranešimų, Vokietijos tyrėjai mano, kad nenustatytą grupuotę sudarė penki vyrai ir viena moteris, kurie naudojosi profesionaliai suklastotais pasais ir išsinuomojo katerį, kuriuo išplaukė iš šiaurės Vokietijos Rostoko uosto.

Vokietijos transliuotojai ARD ir SWR, taip pat savaitraštis „Die Zeit“ pranešė, kad Vokietijos tyrėjai katerio salone ant stalo rado sprogmenų pėdsakų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją