Tiesa, manoma, kad viską gali pakeisti Alepo užėmimas.

„Reuters“ šaltinio, artimo Rusijos ginkluotosioms pajėgoms, pateikiamais duomenimis, kol kas egzistuoja šioks toks nusivylimas dėl Sirijos kariuomenės veiksmų, ypač dėl to, kad prasidėjus Rusijos operacijai Sirijoje puolimas buvo vykdomas itin lėtai.

Carnegie centro Maskvoje direktoriaus Dmitrijaus Trenino teigimu, kol kas girdime pranešimus apie tai, kad valdžios kariuomenė perėmė vienokių ar kitokių gyvenviečių kontroliavimą, fiksuojami keli reikšmingi sėkmės atvejai, tačiau visos šios sėkmės yra taktinio pobūdžio ir nedaro didelio įspūdžio.

Kaip teigia D. Treninas, jei valdžiai paklūstanti kariuomenė visiškai perims Alepo kontroliavimą, tai taps rimtu psichologiniu paskatinimu Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir patenkins Kremlių, rašo rbc.ru.

Kelerius pastaruosius metus Alepas iš dalies kontroliuojamas šalies valdžios kariuomenės, tačiau taip pat dalis kontrolės tenka ir B. al Assado priešininkams.

„Reuters“ taip pat pateikia diplomatų ir analitikų nuomonę dėl to, kad Alepo užėmimas suteiktų V. Putinui progą priartėti prie savo tikslo – išsaugoti Rusijos atžvilgiu draugišką B. al Assado valdžią, suteiksiančią Maskvai galimybę šalyje išsaugoti karinę bazę.

„Reuters“ pabrėžia, kad pastaruoju metu Rusija didina savo karines pajėgas Sirijoje. „Levada Center“ sociologo Stepano Gončiarovo teigimu, karinė pergalė Alepe taptų svarbiu pagalbos demonstravimo momentu, jei būtų panaudota valdžios palaikymo didinimui.

Sausio mėn. pabaigoje Ženevoje planuotos derybos dėl konflikto Sirijoje sureguliavimo, kuriose turėjo dalyvauti valdžios ir opozicijos atstovai, tačiau derybos atidėtos iki vasario 25 d. Vasario 3 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas dėl laikino derybų Ženevoje stabdymo apkaltino B. al Assado valdžią ir jo sąjungininkus. JAV Valstybės departamento teigimu, derybų datos perkėlimo priežastimi galėjo tapti Rusijos aviacijos suduoti smūgiai šalia Alepo.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas vasario 5 d. informaciją apie derybų nutraukimą dėl Rusijos veiksmų Sirijoje pavadino neteisinga. „Šią nuomonę vertiname kaip neteisingą, negalime su ja sutikti“, - patikino jis, komentuodamas pasirodžiusius pranešimus apie tai, kad derybas dėl Sirijos Ženevoje teko atidėti iki vasario mėn. pabaigos dėl Rusijos pagalbos B. al Assadui ir jo vadovaujamoms ginkluotosioms pajėgoms.

Vasario 5 d. Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu pareiškė, kad prie Sirijos ir Turkijos pasienio priartėjo 15 tūkst. pabėgėlių iš Alepo, o pats miestas sunaikintas kaip ir Mosulas. A. Davutoglu teigimu, sirai bėga iš miesto dėl Sirijos kariuomenės puolimo, prie kurio prisideda smogdama iš oro ir Rusija.