Tremtyje veikianti vyriausybė apkaltino Kiniją, kad ši, „pasitelkusi gerai apmokytus agentus, ypač moteris, rengia konkrečius planus, kuriais siekiama pakenkti Jo Šventenybei“. Minimos įvairios grėsmės dvasinio lyderio gyvybei.

„Kinijos žvalgybos tarnybos sustiprino savo nelegalias pastangas renkant informaciją apie Jo Šventenybės sveikatos būklę bei jo kraujo ir šlapimo mėginius ir plaukų pavyzdžius“, - teigiama pranešime.

„Taip pat sužinota, kad jie nagrinėja galimybes jam pakenkti pasinaudojus itin moderniais ir labai rafinuotais medikamentais bei nuodingomis cheminėmis medžiagomis“, - teigė kabineto saugumo ministras Dongchungas Ngodupas. Anot jo, vyriausybę apie tokią grėsmę įspėjo šaltiniai pačiame Tibete.

„Mes patys turime žvalgybos tinklą Tibete ir šių pranešimų sulaukėme iš ten esančių savo šaltinių“, - tikino gynybos ministras. Jis pridūrė, kad atsakingi asmenys prieš keletą dienų susitiko su Indijos tarnybomis aptarti Dalai Lamos saugumo – buvo aptartos galimybės sustiprinti saugumo priemones jo šventyklų komplekse, esančiame šiaurinėje Indijoje įsikūrusiame kalnų mieste Daramšaloje.

Šio mėnesio pradžioje Dalai Lama leidiniui „The Sunday Telegraph“ teigė, kad jis buvo informuotas apie rengiamą jo nužudymo sąmokslą, kuriam turėtų būti pasitelktos jo palaiminimo siekiančiomis pasekėjomis apsimetusios Tibeto moterys. Duodamas interviu Dalai Lama atskleidė, kad šios Tibeto moterys turėtų ryšėti užnuodytus šalikus, tai pat turėtų būti užnuodyti ir jų plaukai.

„Jos turėjo kreiptis mano palaiminimo, bandyti paliesti mano ranką, - sakė Dalai Lama ir pridūrė, kad nėra galimybės to nuodugniai patikrinti, tad aš nežinau“.

Kinija į tai reagavo piktai – jos užsienio reikalų ministro atstovas spaudai apkaltino Dalai Lamą „skleidžiant klaidingą informaciją, klaidinant pasaulį bei keliant sąmyšį visuomenėje“.