Kaip skelbia „The Guardian“, pirmą kartą Indijoje aptikta atmaina identifikuota jau 92 šalyse, ji laikoma atspariausia viruso, sukeliančios COVID-19, atmaina, nes yra labiau užkrečiama, ypač ten, kur žemas vakcinavimo lygis.

Jungtinės Karalystės, kur naujoji atmaina sudaro 99 proc. naujų užsikrėtimų, tyrimas rodo – delta atmaina net 60 proc. labiau užkrečiama nei anksčiau dominavusi alfa atmaina, ja užsikrėtus, didesnė hospitalizacijos rizika, be to, delta atmaina atsparesnė vakcinoms, ypač po pirmosios dozės.

Pasak Lidso universiteto Medicinos fakulteto dėstytojo, virusologo, daktaro Stepheno Griffino, norint apsisaugoti nuo labiau užkrečiamos viruso atmainos, reikalingas visuomenės imunitetas.

„Tai rodo, kad turime kiek įmanoma mažinti infekcijos atvejų, o tuo pat metu aktyviai skiepyti žmones“, – akcentavo jis.

Baugi prielaida

Įspėjimai stiprinti apsaugos priemones ėmė skambėti, kai tyrimas Australijoje parodė, kad delta variantu labai lengva užsikrėsti.

Remdamiesi apsaugos kameros vaizdo įrašu, sveikatos apsaugos specialistai padarė baugią prielaidą – lauke esančioje prekybos vietoje Sidnėjuje prasilenkiant žmonėms buvo perduotas viruso užkratas. Manoma, kad užteko vos kelių sekundžių.

Tuo metu Sidnėjuje nebuvo privaloma dėvėti veido kaukių, o asmenys nebuvo vakcinuoti. Vos 5 proc. Australijos gyventojų paskiepyti dviem vakcinos dozėmis.

Naujojo Pietų Velso premjerė Gladys Berijiklian pavadino baugia įvykių eiga delta atmainos protrūkį Sidnėjuje, kuris įvyko dviem žmonėms prasilenkiant palei vieną prekybos centrą.

Valstijos sveikatos apsaugos ministro Brado Hazzardo teigimu, delta koronaviruso atmaina – „auksinio medalio laimėtoja“, kuri žaibiškai persiduoda nuo vieno žmogaus kitam.

Kvynslando aukšto rango sveikatos apsaugos srities pareigūnė, daktarė Jeannette Young pranešė, kad valstija uždarys sienas, saugodamasi nuo viruso plitimo iš Sidnėjaus.

„Mes matome, kad delta atmainos atveju užkratas persiduoda net trumpo kontakto metu. Šios pandemijos pradžioje sakiau, kad 15 minučių artimas kontaktas yra pavojingas. Dabar susidaro įspūdis, kad nerimą kelia jau ir 5–10 sekundžių trukmės kontaktas. [Užsikrėtimo] rizika dabar kur kas didesnė, nei buvo vos prieš metus“, – teigė pareigūnė.

La Trobe universiteto dėstytojas Hassanas Vally akcentavo – nors delta atmaina (B1.617.2) yra labiau užkrečiama, užsikrėtimas pirminiu COVID-19 variantu trumpo kontakto metu irgi įmanomas.

„Anksčiau manėme, kad pavojingos yra 15 minučių, praleistų 1,5 atstumu [nuo kito žmogaus]. Tokia buvo tikimybė – kuo ilgesnis artimas kontaktas, tuo didesnė tikimybė perduoti virusą. Pagrindinis principas – jei virusas labiau užkrečiamas, tikimybė [užsikrėsti] padidėja“, – sakė H Vally.

Praėjusią savaitę PSO mokslininkė Soumya Swaminathan teigė: „Delta atmaina, kuri yra labiau užkrečiama, grasina tapti dominuojančiu [koronaviruso] variantu visame pasaulyje.“

„Turime atsakingai vartoti žodžius ir nuolat sau priminti, kad iš esmės tai – tas pats virusas. Jis kiek labiau užkrečiamas, bet jo poveikis toks, koks ir pradinio viruso, – pabrėžė H. Vally. – Visi elgsenos ribojimai turėtų saugoti nuo šios viruso atmainos, jeigu jie saugojo nuo pradinio, pagrindinio štamo.“

Delta atmainos inkubacinis laikotarpis yra panašiai toks kaip alfos atmainos – vidutiniškai nuo užsikrėtimo iki pirmų simptomų pasireiškimo praeina keturios dienos. Tiesa, delta atmaina atsparesnė vakcinoms nei alfa, o tai didina riziką, kad daugiau žmonių turės būti hospitalizuoti.

Australijos nacionalinio universiteto mokslininkė, daktarė Meru Sheel pareiškė, kad apsaugos priemonės išlieka nepasikeitusios, net ir atsiradus naujai viruso atmainai.

„Nėra reikalo daryti iš šito siaubo istoriją, – sakė ji. – Be abejo, atsiras naujų atmainų, vienos bus labiau, kitos mažiau užkrečiamos. Visuomenė turi vykdyti savo pareigas, o apsaugos priemonių daugėja ir mažėja, priklausomai nuo [viruso] atmainų. Plaukite rankas, jei prastai jaučiatės, neikite iš namų, išskyrus testavimo atvejus. Dėvėkite kaukes ir pasiskiepykite, jei esate tinkami [skiepytis pagal amžių].“

S. Griffinas teigė: „Vakcinavimas – lenktynės. Jei bus mažiau COVID-19 atvejų, bus mažiau šansų pokyčiams, dėl kurių jis sparčiau plinta.“

Trys priežastys

Praėjusį šeštadienį Sidnėjuje ir keliuose aplinkiniuose rajonuose buvo įvestas griežtas dviejų savaičių karantinas, siekiant pažaboti delta koronaviruso plitimą.

Delta koronaviruso atmaina akivaizdžiai užsikrečiama greičiau, bet mokslininkai dar neišsiaiškino, kodėl taip yra. JK ekstremaliųjų situacijų patariamosios grupės (SAGE) narė, oru plintančių infekcijų ekspertė Lidso universitete, profesorė Catherine Noakes įvardino tris galimas priežastis: arba užsikrėtę žmonės iškvepia daugiau dalelių, arba pakanka mažesnio viruso dalelių kiekio, kad žmonės užsikrėstų, arba infekuotas asmuo perneša užkratą per labai trumpą laikotarpį.

Gali būti, kad žmogus gali užsikrėsti vos kelias sekundes pabuvęs arti viruso nešiotojo, jei įkvėpė nešiotojo iškvėptų daug viruso dalelių, sakė ji ir pridūrė: „Tiesa, tai nereiškia, kad virusu būtent taip užkrečiami visi žmonės. Tai gali būti tik vienas iš nesėkmingų atvejų.“

PSO ragina net visiškai pasiskiepijusius žmonės dėvėti kaukes, paisyti socialinio atstumo ir laikytis saugumo priemonių, saugantis nuo delta koronaviruso atmainos.

Praėjusį penktadienį Izraelyje, kuriame apie 55 proc. populiacijos jau turi visus skiepus, vėl buvo nurodyta dėvėti kaukes. Šis nurodymas atnaujintas, praėjus vos 10 dienų po jo panaikinimo, siekiant pažaboti spartų delta koronaviruso atmainos plitimą.

Izraelyje užfiksuoti du delta protrūkiai mokyklose, dėl to infekcijų skaičius padaugėjo keturgubai. Iki gegužės jauniausias skiepijamų asmenų amžius buvo 15 metų, gegužę jis pajaunintas iki 12 metų, tiesa, norinčiųjų skiepytis tokio amžiaus asmenų nebuvo daug.

Infekcijų Izraelyje daugėja, bet hospitalizuotųjų ir mirčių nepagausėjo, tad tai veikiau atsargumo priemonė, sakė K. Noakes.

„Virusas cirkuliuoja visuomenėje, taigi, net nesant didelio mirčių skaičiaus, tai sukelia daug sumaišties, žmonėms tenka izoliuotis, žmonės suserga“, – pridūrė ji.

S. Griffino teigimu, idealaus scenarijaus atveju turi būti vakcinuojama kuo daugiau žmonių, kol nepradėjo reikštis viruso atmainos, o tada, net prasidėjus protrūkiui, bus kur kas mažiau užsikrėtusių žmonių, ir reprodukcijos skaičius R (rodantis vidutinį žmonių, užsikrėtusių COVID-19 infekcija, skaičių) nebus didesnis už 1.

„Bėda ta, kad mes nepasiekėme apsauginio lygio, ir jei užsikrečiate, o atvejų daugėja, yra daug jautrių žmonių kuriems galite perduoti infekciją. Tai – ženklas, kad turime dėti dvigubai daugiau pastangų. Nėra prasmės sustoti pusiaukelėje, vakcinavimo kampanijų metu negalime ignoruoti vaikų“, – pridūrė jis. Pasak virusologo, jei bus ignoruojami vaikai, pateksime į užburtą ratą su vis naujomis atmainomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)