Kentukyje iš kalėjimo pabėgęs įkalintasis, pats pasidavė teisėsaugininkams, neištvėręs šalčio.

Kai kuriose vidurio ir vakarinėse valstijose temperatūra nukrito iki 26 laipsnių šalčio, kaip Antarkties pakrantėje žiemą.

Alabamos, Džordžijos, Tenesio, Arkanzaso, Mičigano, Merilando, Ohajo, Pensilvanijos ir Niujorko valstijose užfiksuoti rekordiniai šalčiai.

Mičigano miestelyje Hell (angl. hell reiškia „pragaras“) atvėso iki 17 laipsnių šalčio. Inernautai juokauja, kad per tokius šalčius net pragaras užšalo.

Minesotos valstijoje, Embarrass mieste labiausiai atšalo – iki 37 laipsnių šalčio, t. y. šalčiau nei Marse.

Filmuotas reportažas, kaip meteorologas Viskonsine išpila lauke verdančio vandens, o šis akimirksniu virsta sniegu, sulaukė didelio susidomėjimo, žmonės patys tai išbandė.

Antradienį dėl ekstremalių šalčių buvo atšaukta 2 700 lėktuvų skrydžių.

Šiaurės Ilinojuje antradienį 500 trijų traukinių keleivių buvo išlaipinti, nes bėgius padengė sniegas ir ledas.

Šaltis – išbandymas net kanadiečiams, kad ir įpratusiems prie vėsių orų.

Kai kurioje Ontarijo dalyse termometro stulpelis nukrito iki -30, o antradienį ryte Pearsono oro uoste kelioms valandoms buvo sustabdyti lėktuvų skrydžiai.

Kelius Toronte ir Otavoje padengė plikledis.

Šalčiai atėjo į visas 50 JAV valstijų, net į saulėtąsias Kaliforniją ir Floridą.

Net tropiniuose Havajuose atšalo iki -7. Tiesa, ši temperatūra užfiksuota ant neveikiančio ugnikalnio Mauna Kea viršūnės.

Atlantoje, Džordžijos valstijoje oras yra 25 laipsniais vėsesnis nei vidutinė tokio metų laiko temperatūra.

„Nemaniau, kad Pietuose taip atšals“, – sakė benamis Marty‘is Williamsas. – Atkeliavau čia iš Šiaurės, kad pabėgčiau nuo šalčio.“

Vidurinėse ir vakarinėse valstijose žmonės tebekasa sniegą – čia iškrito 61 cm sniego sluoksnis.
Artimiausiomis dienomis meteorologai prognozuoja atšilimą.

Atšalo labiau negu Marse

Didžiąją Jungtinių Valstijų ir Kanados dalį antradienį tebekaustė mirtinai pavojingas speigas, o kai kur dėl šios rekordinės šalčių bangos temperatūra buvo žemesnė negu Marso paviršiuje.

Tuo tarpu marsaeigis „Curiosity“, kasdien siunčiantis informaciją apie temperatūrą Raudonosios planetos paviršiuje, fiksavo tik minus 25–31 laipsnių šaltį.

„Tiesą sakant, Marse tebėra gerokai šalčiau, – rašoma Smithsono (Smitsono) instituto tinklaraštyje. – Tiesiog zondas „Curiosity“ važinėja po kraterį, esantį maždaug Venesuelos platumose.“

Kita vertus, Marsas yra 126 mln. kilometrų toliau nuo Saulės negu Žemė.

Buvo galima atlikti ir labiau žemiškų palyginimų: Amundseno-Scotto (Amundseno-Skoto) bazėje prie Pietų ašigalio antradienį temperatūra buvo minus 23 laipsniai Celsijaus, o juntamoji temperatūra – minus 35 laipsniai Celsijaus.

Speigo banga atslinko, kai žmonės Didžiųjų ežerų regione tebevalė gatves ir kelius po dviejų didelių pūgų, privertusių daugiau nei 60 cm sniego.

Daugiau nei 500 žmonių pirmadienio vakarą praleido traukinyje, įstrigusiame dėl sniego pusnių maršrute tarp Detroito ir Čikagos.

Priemiestinių traukinių – netgi aukštomis estakadomis važinėjančių Čikagos traukinių – eismas irgi buvo paralyžiuotas dėl sniego ir šalčio, sutrikdžiusio iešmų ir signalizacijos prietaisų darbą.

Jungtinėse Valstijose antradienį buvo atšaukta beveik 2 500 skrydžių, o dar 3 400 buvo atidėti. Nuo vėliausios pūgos, siautusios ketvirtadienį, bendras atšauktų skrydžių skaičius išaugo ir daugiau nei 18 000.

Toronto Pearsono (Pirsono) oro uostas antradienį paryčiais laikinai sustabdė darbą dėl „užšalusios įrangos“, taip pat kilus susirūpinimui dėl darbuotojų saugumo, sakoma jo žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Į oro uostą buvo iškviestas policijos pastiprinimas, didėjant įtampai tarp įstrigusių keleivių.

Ilinojaus gubernatorius pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį savo valstijoje ir iškvietė Nacionalinę gvardiją padėti žmonėms, esantiems automobiliuose, kurie įstrigo keliuose dėl smarkaus vėjo suneštų pusnių ir akinančio sniego.

Nacionalinės gvardijos kariai taip pat buvo pasiųsti į pagalbą Indianoje ir Niujorke, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Pentagono atstovas.

Kol į Lietuvą žiema ateiti nesuskumba, o žibučių ar grybų rasti miške paprasčiau nei sniego, dalį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) paralyžiavo speigas. Šiuo metu svečiuojatės ar gyvenate JAV? Pasidalinkite nuotraukomis ir įspūdžiais apie šalyje tvyrančius šalčius! Papasakokite, ar dėl jų susidūrėte su kokiais nors sunkumais, ar tinkamai pasiruošėte tokiai šaltai žiemai. Laukiame Jūsų laiškų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „JAV”