19-asis KKP suvažiavimas prasidės spalio 18 dieną. Laukiama didžiulių pokyčių partijos valdžioje. Dabartinis KKP ir valstybės lyderis, Xi Jinpingas, greičiausiai liks savo poste.

Ką veikia politbiuras?

Suvažiavimą sudaro 2300 dalyvių, tačiau šįkart į jį atrinkti tik 2287 žmones. Kaip praneša žiniasklaida, to priežastis – likusių trylikos žmonių „netinkamas elgesys“.

Už uždarų durų suvažiavimo dalyviai išrinks naują įtakingo Centrinio komiteto sudėtį: jį sudarys apie 200 žmonių. Savo ruožtu Centrinis komitetas išrinks politbiuro narius, iš kurių bus suformuotas nuolatinis komitetas.

Tai – svarbiausi žmonės Kinijoje, priimantys reikšmingiausius sprendimus. Į politbiurą įeina 24 žmonės, į nuolatinį komitetą – 7, tačiau šie skaičiai retkarčiais keičiasi.

Formaliai partija balsuoja, tačiau realybėje dauguma iš šių žmonių atrenkami iš anksto tuo metu veikiančių lyderių, o komitetas tiesiog patvirtina jų pasirinkimą.

Centrinis komitetas išrenka partijos lyderį – generalinį sekretorių, jis tuo pat metu tampa ir Kinijos vadovu. Šiuo metu tai Xi Jinpingas, šis, spėjama, liks savo poste.

Ko laukti šiais metais?

Šių metų suvažiavimas yra įdomus dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, Xi Jinpingas pristatys ataskaitą, iš kurios analitikai galės suprasti Kinijos politikos kryptį artimiausius penkerius metus. Visų antra, nuolatinis politbiuro komitetas beveik visiškai atsinaujins.

Pastaraisiais metais partija nustatydavo neoficialius kandidatų kadencijų ir amžiaus pretenduojant į tam tikras pareigas apribojimus. Dauguma politbiuro narių pasitraukdavo, kai jiems sukakdavo 68-eri metai. Dabar gali atsistatydinti 69-erių metų Wangas Qishanas, antikorupcijos komisijos vadovas. Jis yra vienas iš svarbiausių Xi Jinpingo sąjungininkų, todėl gali būti, kad bus įtikintas likti.

Pačiam Xi Jinpingui - 64-eri, o jo premjerui Li Keqiangui – 62-eji metai.

Šiame suvažiavime galima tikėtis naujos būsimųjų lyderių rokiruotės, įskaitant galimą Xi Jinpingo įpėdinį, kuris užims jo vietą po penkerių metų.

Kai kurie mano, kad Xi Jinpingas šį kartą atidės tokį žingsnį.

Ką tai reiškia Xi Jinpingui?

Gali būti, kad partijos laukia visuotinė konsolidacija aplink Xi Jinpingą. Nuo atėjimo į valdžią akimirkos 2012 metais jis paskyrė naujų žmonių į labai daug postų, o tai jį daro panašų į tokius lyderius kaip Mao Zedongas.

Greičiausiai lyderių pozicijas partijoje užims Xi Jinpingo šalininkai ir, gali būti, mes išvysime jo politikos, žinomos „Xi Jinpingo mintys“ pavadinimu, stiprėjimą. Tai Xi Jinpingą gali pakelti į Mao lygį Kinijos politikos istorijoje.

Kai kurie mano, kad Xi Jinpingas gali imtis iniciatyvos, kuri jam leistų pailginti savo valdymą, šiuo metu tradiciškai apribojamą dviem kadencijomis.

Perėmęs valstybės vairą 2012 metais, Xi Jinpingas pradėjo plataus masto antikorupcijos kampaniją, kurios metu daugiau nei milijonas valdžios atstovų buvo patraukti atsakomybėn. Kai kurie šį veiksmą laiko Xi Jinpingo priešininkų „valymu“.

Susikūrė ištisas judėjimas, pavadintas „Xi kultu“: apie šalies lyderį kuriamos propagandinės dainos, o valstybinės žiniasklaidos dėmesys krypsta tik į teigiamus jo veiklos aspektus. Jis vadinamas „tėvu Xi“ ir „dėdule Xi“.

Ką tai reiškia likusiam pasauliui?

Analitikai mano, kad, nepaisant didelių perstumdymų nuolatiniame komitete, Kinija ir toliau žengs tuo pačiu keliu. Xi Jinpingas vystys stabilumo stiprinimo politiką. Vis dar veikia kinų penkmečio ekonominių reformų planas, kaip ir antikorupcijos kampanija. Kinijos pasiryžimas įsiveržti į pirmą planą pasaulio arenoje valdant Xi Jinpingui taip pat išliks.

Kol kas vis dar neaišku, kaip Kinija žiūri į Šiaurės Korėjos veiksmus ir atsiradusią branduolinę krizę. Kai kurie analitikai mano, kad Kinija ir toliau vengs ryžtingų sprendimų, o naujoji vadovybė viduje diskutuos, kaip elgtis su tokia emocinga kaimyne.