Kaip iš avarijos vietos pranešė naujienų agentūros AFP fotografas, gelbėtojai naršo po lomoje išsibarsčiusius orlaivio nuodėgulius ir deda visas pastangas dviejų likusių aukų kūnams surasti. Sekmadienį sudužusio lėktuvo aukų buvo ieškoma per visą naktį, pasišviečiant galingomis lankinėmis lempomis.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad kūnai bus nugabenti į netoli Atėnų centro, Gudyje, esančią įstaigą, kur juos galės pradėti atpažinti artimieji.

Oro linijoms "Helios Airways" priklausęs orlaivis "Boeing 737", skridęs iš Kipro Larnakos oro uosto į Čekijos sostinę Prahą, turėjo stabtelėti Atėnų oro uoste, tačiau sudužo už 40 kilometrų į šiaurės rytus nuo jo, menkai gyvenamoje Varnavos srityje.

Avarijos priežastis vis dar nežinoma, nors pasirodė pranešimų, esą paskutinėmis minutėmis prieš nelaimę pilotų kabinoje dėjosi kažkas neįprasta. Pasak graikų pareigūnų, vienas iš pilotų buvo susmukęs savo krėsle.

Lėktuvo keleiviai veikiausiai buvo nebegyvi jau prieš avariją, teigia ministras

Dauguma arba visi iš 121-o katastrofą patyrusio Kipro lėktuvo keleivių ar įgulos narių veikiausiai buvo nebegyvi jau prieš orlaiviui trenkiantis į žemę, pirmadienį pareiškė Graikijos vidaus reikalų ministras Prokopis Pavlopoulos.

"Panašu, kad daugeliu, jei ne visais atvejais, mirtis ištiko prieš avariją, tačiau tai dar reikės patvirtinti, - teigiama ministro pareiškime. - Pažymiu tai abejodamas, nes tiriame visus galimus atvejus".

Lėktuvui sudužus kalnuotoje vietovėje maždaug už 40 kilometrų šiauriau Atėnų, žuvo visi 115 juo skridusių keleivių ir įgulos nariai, dauguma kūnų neatpažįstamai sudegė.

Ministras neįvardijo, kas sukėlė žmonių mirtį, tačiau Graikijos nacionalinė televizija NET pranešė, kad po skrodimo bus nustatyta, ar žmonės neužduso orlaivio salone pritrūkus deguonies.

NET teigė, jog iki pirmadienio rasta 119-a iš 121-o lėktuvu skridusių žmonių kūnų, įskaitant ir lėktuvo piloto palaikus.

Kaip sakė šaltinis Graikijos gynybos ministerijoje, dauguma iš nuolaužų ištrauktų kūnų buvo "kietai sušalę".

"Sudužusiu lėktuvu skrido nuo 15 iki 20 jaunesnių nei dvidešimties metų jaunuolių", - teigė ministras naujienų agentūrai "Reuters" ir pridūrė, kad visi jie keliavo su tėvais.

Gelbėtojai taip pat teigia suradę abi lėktuvo "juodąsias dėžes". Viena iš jų įrašinėjo pilotų pokalbius, kurie bus labai svarbūs aiškinantis, kas sukėlė didžiausią Kipro oro linijų ir Graikijos istorijoje katastrofą.

Sekmadienio naktį Graikijos vyriausybės atstovas Theodoros Roussopoulos nurodė, kad paskutiniame pranešime oro eismo valdymo bokštui lėktuvo "Boeing 737" pilotas informavo apie oro kondicionavimo sistemos nesklandumus.

Aviacijos specialistus pribloškė sekmadienį įvykusi avarija, kurią lėktuvui skrendant beveik 10 kilometrų aukštyje veikiausiai sukėlė staigiai salone sumažėjęs oro slėgis ar sutrikęs deguonies tiekimas.

Tebelieka daug neatsakytų klausimų. Pavyzdžiui, kad ir toks, kaip lėktuvas galėjo dar beveik valandą skristi, jeigu vadas ir antrasis pilotas tikriausiai jau buvo be sąmonės ar negyvi. Žiniasklaidoje pasirodė spėlionių, esą Atėnų oro uosto link orlaivį galėjo atskraidinti autopilotas.

Oro linijoms "Helios Airways" priklausęs orlaivis "Boeing 737" skrido iš Kipro Larnakos oro uosto į Čekijos sostinę Prahą ir turėjo stabtelėti Atėnų oro uoste. Oro linijų atstovė ir graikų pareigūnai atmetė prielaidas, kad avarija gali būti susijusi su grobikais savižudžiais ar teroro išpuoliu.

Pasak Graikijos gynybos ministerijos pareigūnų, tarp 10 val. 30 min. vietos laiku, kai buvo paskelbtas pavojus, ir lėktuvo katastrofos, įvykusios 12 val. 03 min., prabėgo pusantros valandos.

Nežinia gaubia ir paskutines "Boeing 737" skrydžio minutes, kai įskridęs į Graikijos oro erdvę orlaivis neužmezgė radijo ryšio ir buvo paskelbtas "įsibrovėliu". Dėl to į dangų pakilo du karinių oro pajėgų naikintuvai F-16.

Vieno iš jų pilotas pranešė, kad keleivinio lėktuvo pilotų kabinoje nematyti lėktuvo vado, antrasis pilotas sėdi susmukęs krėsle, o salone kaba deguonies kaukės.

"Vėliau F-16 (naikintuvai) pilotų kabinoje pamatė du asmenis, kurie, kaip atrodė, bandė atkurti lėktuvo valdymą", - sakė T.Rusopulas. Ar šie asmenys buvo keleiviai, ar įgulos nariai - nežinoma.

"Priskridę arčiau lėktuvo F-16 taip pat pamatė kabančias deguonies kaukes. Lėktuvas be paliovos rodė posūkius į dešinę, pranešdamas, jog prarado radijo ryšį - teigė Graikijos vyriausybės atstovas. - Pasmerktojo lėktuvo keleivis pusbroliui Atėnuose parašė tokią SMS žinutę: "Pilotas pamėlynavo. Sudie, pusbroli, mes šąlame".

Graikijos gynybos ministerija praneša įtarianti, kad sutriko deguonies tiekimo sistema ar lėktuvas išsihermetino, dėl ko visi juo skridę keleiviai galėjo mirti per kelias sekundes.

Sudužusį Kipro lėktuvą pilotavo vokietis, praneša vyriausybė

Vieninteliai sudužusiu Kipro oro linijų lėktuvu skridę užsieniečiai buvo vokietis pilotas ir keturių asmenų armėnų šeima, teigiama Kipro vyriausybės paskelbtame pranešime. Iš viso orlaiviu skrido 121 žmogus.

Kaip rašoma oficialiai paskelbtuose sekmadienį sudužusio lėktuvo keleivių sąrašuose, taip pat žuvo dvylika graikų. Visos kitos aukos buvo kipriečiai.

Graikijoje sudužęs oro linijų "Helios Airways" orlaivis "Boeing 737" iš Larnakos oro uosto Kipre skrido į Prahą ir turėjo trumpam stabtelėti Atėnuose.

Po lėktuvo katastrofos "Helios Airways" atšaukė skrydžius

Kompanija "Helios Airways", kurios lėktuvas sekmadienį sudužo prie Atėnų ir žuvo 121 juo skridęs žmogus, po katastrofos neleido pakilti nė vienam savo lėktuvui, pranešė Kipro transporto ministerijos atstovas spaudai.

"Kompanija tą padarė savo valia po išsakytos viešosios nuomonės", - teigė atstovas spaudai.

Omenyje jis turėjo įgulos ir keleivių atsisakymą sėstis į "Helios" priklausantį "Boeing 737", kuris turėjo skristi iš Larnakos į Bulgarijos sostinę Sofiją. Lėktuvas buvo tokio paties modelio, kaip ir Graikijoje sudužęs orlaivis.

"Helios Airways" yra pirmoji Kipro privati aviakompanija, įkurta 1999 metais. Kompanija daugiausiai skraidina į Atėnus, Graikijos salas, Dubliną, Sofiją, Varšuvą, Prahą, Strasbūrą ir keletą Didžiosios Britanijos oro uostų. Bendrovė naudoja tik "Boeing 737" lėktuvus.

Avialinijas valdo stambiausia Didžiosios Britanijos nepriklausoma kelionių organizatorė "Libra Holidays Group", kuri "Helios" įsigijo 2004 metų lapkritį.

Tarp Kipro lėktuvo katastrofos aukų - ir ketverių metukų mergaitė

Kaip rodo atnaujintas tragedijos aukų sąrašas, vieninteliai užsieniečiai, žuvę netoli Atėnų nukritus Kipro oro linijų lėktuvui, buvo vokietis pilotas ir dešimt graikų, tačiau dokumentas taip pat skelbia, jog tarp visų 121-o žuvusiojo buvo ketverių metukų mergaitė bei dar keturiolika vaikų iki dešimties metų.

Kipro transporto ministro Hario Thrassou naujai paskelbtame žuvusių keleivių sąraše minimi 110 kipriečių, keturi iš kurių buvo Kipro armėnai, o likusieji 106 - Kipro graikai.

Informacija apie žuvusius graikus, pasak H.Thrassou, dar nėra "100 procentų" tiksli, nes jų grupė bilietus rezervavo per kelionių operatorių.

Jauniausia katastrofos auka tapo ketverių metukų Theti Nicolaou iš Kipro pietuose esančio Limasolio miesto.

Kalnų lomoje netoli Atėnų sudužusį oro bendrovės "Helios Airways" lėktuvą, skridusį 522-uoju reisu, pilotavo 50-metis kapitonas Martenas Hansas Jurgenas iš Vokietijos. Antrasis pilotas buvo dešimčia metų jaunesnis kiprietis Pambos Charalambous.

Per avariją žuvo ne tik kelios gausios šeimos - tragedija palietė daugelį nedidukės Viduržemio jūros salos, neturinčios nė milijono gyventojų, kaimų ir miestų.

Tarp žuvusiųjų yra valstybės tarnautojų, visuomeninio sektoriaus darbuotojų, mokytojų, studentų, moksleivių, veterinaras, automobilių pardavėjas, draudimo tarpininkas, chemikas, vaisių pardavėjas, elektrikas, kolegijos mokytojas ir automobilių mechanikas.

Didžiausia per visą Kipro aviacijos istoriją nelaimė palietė kiekvieną glaudžioje bendruomenėje gyvenančios salos kampelį. Televizijos laidų vedėjai ir žurnalistai, pasakodami apie sielvarto apimtus artimuosius, negalėjo sulaikyti ašarų.

Pirmadienį Kipre turėjo būti švenčiama valstybės diena, tačiau per patį atostogų įkarštį šalyje tvyro rimtis, o prie valstybinių pastatų plevėsuoja iki pusės stiebo nuleistos vėliavos - saloje oficialiai paskelbtas trijų dienų gedulas.