Ukrainos Luhansko ir Donecko srityje veikiantys separatistai, bandę savą valdžią įvirtinti lapkričio 2 dieną surengtuose rinkimuose, pasirūpino ir savarankiška teismų sistema, suteikusia vietos žmonėms teisę spręsti teisiamųjų likimą – ir netgi skirti bausmes, įskaitant ir mirties bausmę, kurią Ukrainos įstatymai draudžia.

Savavališkų teismų sprendimai papiktino ne tik žmogaus teisių gynėjus, bet ir Kijevo pareigūnus, tvirtinančius, kad vadinamųjų „liaudies tribunolų“ veikloje dalyvaujantys asmenys patys daro nusikaltimą.

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Herašenka teigia: visi vietiniai, dalyvavę tokiuose neteisėtuose teismo posėdžiuose, turėtų būti teisiami kaip žmogžudystės bendrininkai.

„Ukrainos baudžiamajame kodekse yra straipsnis, kuriame tokie savavališki veiksmai draudžiami. Niekas neturi teisės imtis valstybės tarnybų pareigų, kurias institucijos, paisydamos įstatymų, privalo atlikti pačios. Be to, jeigu žmogui tikrai buvo įvykdyta mirties bausmė, galime kalbėti apie nužudymą“, – teigia A. Herašenka.

Rankų šou

Keli šimtai Ukrainos Luhansko regiono Alčevsko miesto gyventojų spalį dalyvavo procese, kurį patys separatistai pavadino „pirmuoju liaudies teismu „Novorosijoje“ – šalies teritorijoje, kurią šiuo metu kontroliuoja prorusiškai nusiteikę separatistai.

Per 50 minučių užtrukusį teismo procesą, surengtą separatistų, Alčevsko gyventojai nagrinėjo dvi bylas, iškeltas dviem vietos kovotojams, bandžiusiems priešintis separatistams. Vyrams „liaudies tribunole“ teko atsakyti ir dėl kaltinimų išžaginimu.

Kovotojų kaltę pripažino šiuo metu teritoriją kontroliuojančio ir minėtąsias dvi bylas išsprendusio bataliono „Prizrak“ vadas Aleksejus Mozgovojus. Kai kaltinamųjų kaltė buvo oficialiai pripažinta, separatistų vadas paprašė vietinių pakelti ranką, jeigu mano, kad kaltinamieji verti pačios griežčiausios bausmės – mirties sušaudant.

Internete paskelbtame vaizdo įraše matoma, kaip minia vieningai pakelia rankas. Fone girdima vieno iš teisiamųjų motinos, dalyvavusios vadinamajame teisme, rauda. Antrasis teisiamasis tiesioginės mirties bausmės sušaudant išvengė – nuspręsta jį pasiųsti į frontą, kur galėtų mirti „garbingai“.

Ukrainoje mirties bausmė panaikinta. Rusijoje jos vykdymas taip pat įšaldytas. Nepaisant to, bataliono „Prizrak“ vadas tvirtina, kad tiek jo inicijuotas „liaudies tribunolas“, tiek dviem tariamiems nusikaltėliams skirta bausmė yra legalūs – esą tai įtvirtina karo padėties principai bei sovietų laikus menanti „liaudies valdžios“ tvarka.

Kalbėdamas apie Alčevsko tribunolą, A. Mozgovojus sakė: „Liaudies žodis yra Dievo žodis. Tebūnie taip, kaip nuspręsite“.

Abejotinas teisingumas

Igoris Strelkovas
Įtarimų, kad separatistai savavališkai vykdo mirties bausmes, būta jau kelis mėnesius. Jie ypač sustiprėjo rugpjūtį vadinamajai „Donecko liaudies respublikai“ oficialiai įteisinus mirties bausmę.

Dokumentą pasirašė buvęs „Donecko liaudies respublikos“ vadovas Igoris Strelkovas. Teigiama, kad jis buvo parengtas pagal sovietų laikų karo padėties įstatymą, priimtą Antrojo pasaulinio karo metais. Remiantis juo, mirties bausmę leidžiama skirti už išdavystę ar kitus sunkius nusikaltimus.

Kelių buvusių separatistų įkaitų interesus ginanti advokatė Jevgenija Zakrevska teigia girdėjusi apie tokius atvejus, kai liaudies teismai žmonėms skiria mirties bausmę.

„Tokios praktikos nevalia laikyti kokiu nors senu pavyzdžiu ar praktika paremtu nužudymu. Tai nužudymas, kuriam pasitelkta teismo parodija, grįsta galiojančių teisės normų, paimtų iš Ukrainos baudžiamojo kodekso, ir 1941 metų dekretų dėl karo padėties kratiniu, kuris numato tiek mirties bausmes, tiek karinius tribunolus“, – sako J. Zakrevska.

Kitas advokatas Igoris Holovaras tvirtina, kad Kijevo pareigūnai pernelyg vangiai domisi neteisėtais teismais. Anot teisininko, tai būtų puikus pagrindas kelti bylas separatistams ir juos remiantiems asmenims Rusijoje.

„Aišku, šiuo metu ten atlikti tyrimo tikrai nepavyks, tačiau yra daug žmonių, kuriems iš ten pavyko ištrūkti – jie gali labai daug papasakoti“, – įsitikinęs I. Holovaras.

Sėdėkite namie ir siuvinėkite

Niekas negali tiksliai pasakyti, ar Alčevske mirties bausme nuteisti vyrai iš tikrųjų nebegyvi (BBC cituoja kelis „Prizrak“ bataliono separatistus, tvirtinančius, kad abu vyrai kol kas laikomi kalėjime, bausmė jiems bus įvykdyta per ateinančias kelias savaites).

Psichologė Olena Liščynska sako, kad visai nesvarbu, ar mirties bausmė tikrai bus įvykdyta – separatistams tokie teismai yra puiki proga sustiprinti savo valdžią.

„Sutikdami dalyvauti vadinamuosiuose „liaudies tribunoluose“, žmonės separatistams tarsi prisipažįsta, kad juos vienija tos pačios vertybės – o tai tik dar sustiprina separatistų turimas „demokratinės valdžios“ iliuzijas. Tie, kuriuos tokie liaudies teismai šokiruoja ir piktina, sulaukia grasinimų“, – tvirtina psichologė.

Būtent dėl šios priežasties A. Mozgovojus per pastarąjį tariamų žagintųjų teismą nepraleido progos paaiškinti, kaip iš tikrųjų turi elgtis moterys. Jis netgi pagrasino visas moteris ir merginas, užtiktas leidžiant laiką restoranuose ar naktiniuose klubuose, uždaryti į belangę.

„Privalote būti ištikimos ir nuolankios savo teisėtiems vyrams. Sėdėkite namie ir siuvinėkite. Sėdėkite namie, kepkite pyragus ir švęskite Kovo 8-ąją (Tarptautinę moters dieną)“, – pasimetusiai miniai pareiškė „Prizrak“ vadas.