Viena didžiausių ir greičiausių žuvų – Ramiojo vandenyno mėlynpelekis tunas – gali užaugti iki trijų metrų ilgio ir sverti daugiau kaip 450 kilogramų. Šios žuvys neršia prie Japonijos krantų ir nepaprastai greitai plaukia į rytus – Kalifornijos krantų bei Žemutinės Kalifornijos valstijos Meksikoje link.

Tai pirmas kartas, kai milžiniška migruojanti žuvis, įveikusi tokį atstumą, buvo radiokatyvi. „Atvirai kalbant, mes buvome nustebinti“, - sako Nicholasas Fisheris. Jis buvo vienas iš Nacionalinės mokslų akademijos tyrėjų, pirmadienį, gegužės 28 dieną apie tai pranešusių internete.

Radioaktyvaus cezio lygis buvo dešimt kartų didesnis lyginant su ankstesniais metais prie Kalifornijos krantų sugautu tunu. Vis dėlto net ir dabar jame aptiktos radioaktyvios medžiagos kiekis gerokai mažesnis nei JAV ir Japonijos nustatyta valgyti saugi norma.

Jau anksčiau, po 2011 metų kovą įvykusio devynių balų stiprumo žemės drebėjimo, kuris sukėlė Fukušimos atominės elektrinės reaktorius stipriai pažeidusį cunamį, Japonijos vandenyse buvo aptikta mažesnių žuvų ir planktono su padidėjusiu radiacijos lygiu. Vis dėlto mokslininkai nesitikėjo, kad branduolinės radioaktyviosios dalelės išsilaikys didelėse žuvyse, plaukiojančiose po visą pasaulį, mat jos gali asimiliuoti radioaktyvias medžiagas ir jų atsikratyti.

Praėjus penkiems mėnesiams po nelaimės Fukušimoje, Stony Brooko universiteto Niujorke mokslininkai nusprendė ištirti Ramiojo vandenyno mėlynpelekį tuną, sugautą prie San Diego krantų. Jų nuostabai, visų penkiolikos sugautų tunų audinių pavyzdžiuose buvo aptikta didesnis nei anksčiau dviejų radioaktyvių medžiagų – cezio-134 ir cezio-137 – kiekis.