Galimas V. Putino vizitas Pietų Afrikai sukėlė diplomatinę ir teisinę dilemą, nes Rusijos prezidentas yra Tarptautinio baudžiamojo teismo arešto orderio taikinys, tačiau anksčiau šį mėnesį buvo patvirtinta, kad jis renginyje asmeniškai nedalyvaus.

Trečios pagal dydį Pietų Afrikos partijos Ekonominės laisvės kovotojų (EFF) jubiliejiniame susibūrime lyderis Julius Malema paragino likusius BRICS lyderius praleisti rugpjūčio 22–24 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą, parodant paramą V. Putinui.

„Mes raginame Kinijos Liaudies Respublikos, Indijos ir Brazilijos prezidentus neatvykti į () BRICS šalių viršūnių susitikimą solidarizuojantis su prezidentu Putinu“, – sakė J. Malema.

J. Malema taip pat pasmerkė Jungtines Valstijas dėl „grasinimo“ Pietų Afrikai, reikalaujant, kad jos atsigręžtų prieš Rusijos lyderį mainais už tai, kad liktų svarbiame Afrikos augimo ir galimybių akte (AGOA), pagal kurį daugumai eksporto prekių netaikomi muitai.

„Jie gali atimti AGOA ir palikti mums mūsų suverenitetą“, – sakė 42 metų vyras, kreipdamasis į sausakimšą stadioną, kuriame susirinko daugiau nei 90 000 jo rėmėjų.

Karingasis EFF, kuris semiasi įkvėpimo iš marksizmo-leninizmo, šventė savo 10-metį.

Ant scenos kabojo Afrikos Sąjungos ir Kubos vėliavos.

J. Malema pasmerkė valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC), kuris valdo šalį nuo demokratijos atsiradimo 1994 metais, korupciją ir pažadėjo per kitus rinkimus juos nuversti.

Kovo mėnesį EFF nariai buvo surengę nacionalinį protestą, siekdama priversti prezidentą Cyrilą Ramaphosą atsistatydinti dėl to, kad jis elgėsi su šlubuojančia šalies ekonomika ir įsisiūbavusia energijos krize.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)