Milane, prieš neformalų ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą, R. Sikorskis žurnalistams pareiškė, kad tokios pavojingos padėties pasaulis nematė daugiau kaip du dešimtmečius.

„Taikai iškilo toks pavojus, kokio nepamenu nuo komunizmo žlugimo“, - teigė Lenkijos diplomatijos šefas, kurį cituoja portalas gazeta.pl. Čia jis ypač pabrėžė padėtį Ukrainoje, bet nepamiršo ir kitų karštųjų taškų: Libijos, Sirijos, Irako, Gazos ruožo.

R. Sikorskis ragina ES imtis neatidėliotinų sprendimų. Čia jis įgėlė dabartinei ES užsienio reikalų vadovei Catherine Ashton, kuri visos Ukrainos krizės metu apsiribojo pareiškimais apie vienokį ar kitokį „susirūpinimą“ dėl padėties šioje šalyje. Užuominas ministras laido ir į Italijos, kurios atstovė Federica Mogherini laikoma pagrindine pretendente pakeisti C. Asthon, pusę.

Rusijos kariuomenė atvėrė naują frontą pietuose, o tai tarptautinei bendruomenei ir Europai kelia labai rimtus klausimus. Tikiuosi iš vyriausiosios atstovės užsienio politikai (C. Ashton – DELFI), ES pirmininkaujančios Italijos ir šalių, kurios įsitraukė į derybas, kokį jos turi planą šios agresijos sustabdymui ir Ukrainos išgelbėjimui“, - sakė R. Sikorskis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras taip pat buvo minimas tarp realiausių pretendentų vadovauti ES užsienio politikai. Tačiau panašu, kad ši kėdė atiteks italei F. Mogherini, kurią dalis Baltijos šalių diplomatų laiko prokremliškos pozicijos šalininke.