R. Sikorskiui nepritartų Didžiosios Britanijos vyriausybė, kuri prieštarauja dabartinės ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton bandymams įkurti Europos karinį štabą ir naują bepiločių lėktuvų pagrindu sukurtą žvalgybos tinklą, skirtus kovoti su pavojais iš trečiųjų šalių.

"Kad diplomatija būtų veiksminga, reikia įrankių", - sakė R. Sikorskis ir pridūrė, kad dėl to Europa ateityje turėtų daugiau įtakos.

Pasak Lenkijos ministro, neseni įvykiai rodo, kad JAV ne visuomet įsikiš su savo karine jėga ir kad Briuselis turės pats tvarkytis su savo problemomis.

"ES yra vykdžiusi karines operacijas, įskaitant operaciją prieš Somalio piratus, kuri buvo labai sėkminga ir 70 proc. sumažino išpuolius. Akivaizdu, kad yra operacijų, kurios gyvybiškai svarbios Europos saugumui ir kurių amerikiečiai gali nesiimti, nes jų atsakomybės yra kitos", - teigė R. Sikorskis ir pabrėžė, kad tokiais atvejais veiksmų turėtų imtis Europa.

Lenkija yra aktyviausia iš grupės ES narių, kurios siūlo sukurti Europos gynybos centrą, iš kurio vėliau išaugtų Europos pajėgos. Pernai Didžioji Britanija vetavo panašią iniciatyvą.