Diplomatijos vadovas šią nuomonę išsakė kitą dieną po to, kai savaitraštis „Wprost“ paskelbė ištraukas iš pokalbio, kuriame R.Sikorskis esą girdimas sakantis, kad Varšuvos glaudūs saugumo ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis Lenkijai yra beverčiai ir netgi žalingi.

„Vyriausybė patyrė organizuotos nusikalstamos grupuotės ataką“, – R.Sikorskis pareiškė žurnalistams Liuksemburge, atvykęs į Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Dar nežinome, kad už jų stovi; dar nesame tikri. Tačiau tai tiriama, ir tikiuosi, kad teisėsauga nustatys tos grupuotės narių asmenybes, o svarbiausia – jų užsakovus. Ir kad jie bus atpažinti bei nubausti“, – pabrėžė ministras.

Tačiau savo nuomonės jis niekaip nepagrindė.

„Wprost“ paskelbtame pokalbio įraše girdima, kaip W.Sikorskis, kalbėdamasis su buvusius finansų ministru Jaceku Rostowskiu, vulgariai atsiliepia apie Lenkijos ir JAV bendradarbiavimą saugumo srityje, kuris esą Varšuvai nėra naudingas ir priešinantis su Vokietija bei Rusija.

„Žinai, kad lenkų ir amerikiečių sąjunga – nieko neverta, – esą sakė R.Sikorskis. – Ji veikiau žalinga, nes suteikia Lenkijai apgaulingą saugumo jausmą.“

Pašnekovas tiesmukai aiškina, kad tokie įsitikinimai yra nesąmonė ir kad Lenkijos sąjunga su Vašingtonu blogina ryšius su Rusija ir Vokietija.

„Visiškas bullshit! Konfliktuosime su Vokietija, su Rusija – ir manysime, kad viskas super, nes pačiulpėm amerikiečiams. Mulkiai. Visiški mulkiai“, – pridūrė ministras.

Be to, stenogramoje nurodoma, kad R.Sikorskis Varšuvos poziciją Jungtinių Valstijų atžvilgiu įvardijo kaip „negriškumas“.

„Problema Lenkijoje – kad mūsų labai menka savigarba ir labai prastai save vertiname“, – skundėsi diplomatijos vadovas.

„Tai sentimentalumas“, – pastebėjo J.Rostowskis.

„Tai negriškumas“, – atšovė R.Sikorskis.

Lenkijoje kasdienėje kalboje „negrais“ (murzyn) vadinami ne vien juodaodžiai, bet ir žmonės, atliekantis darbą už kitus.

Šie komentarai buvo trumpos ištraukos iš ilgesnio abiejų politikų pokalbio, ir kol kas neaišku, ar R.Sikorskis per tą pokalbį išsakė kokių nors minčių, kurios prieštarautų ištraukose pateiktai pozicijai.

„Wprost“ nurodė, kad tas pokalbis vyko anksčiau šiais metais viename prabangiame Varšuvos restorane, tačiau neatskleidė, kas jį įrašė.

W.Sikorskis yra prisiekęs Kremliaus kritikas ir šiais metais griežtai smerkė Rusijos veiksmus Ukrainos atžvilgiu. Anksčiau jis buvo tvirtas Jungtinių Valstijų šalininkas, nors pastaraisiais metais jo požiūris į Vašingtoną tapo kritiškesnis.

R.Sikorskį daugelis laiko potencialiu pretendentu pakeisti dabartinę Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovę Catherine Ashton. Lenkija jo kandidatūrą oficialiai iškėlė praeitą mėnesį.