„Reikia būtinai įvesti mirties bausmę. Kuo greičiau jie išeis iš šio gyvenimo, tuo greičiau pas mus bus tvarka“, – pareiškė čečėnų lyderis interviu televizijos kanalui „Rossija 24“, rašo newsru.com.

Pasak jo, tai būtina padaryti, nes laikyti šiuos nusikaltėlius kalėjimuose yra „neteisinga“. „Jie ir ten trukdo, ir ten verbuoja. Pranašas pasakė, kad kur jie atsiras, ten bus kraujas, juos reikia naikinti, todėl juos reikia naikinti“, – įsitikinęs R. Kadyrovas.

„Dabar sakys, kad Kadyrovas prieš musulmonus. Jie nėra musulmonai, pranašas sako, kad jie ne musulmonai. Aš nuoširdžiai tikintis musulmonas, aš sakau tai, ką sako mūsų dvasiniai lyderiai, ką jie mums skelbia iš Korano“, – pareiškė R. Kadyrovas.

Kaip žinia, Rusijoje šiuo metu mirties bausmei galioja moratoriumas.

R. Kadyrovas taip pat ne kartą griežtai pasisakė Sirijos klausimu. „Mes matome, kad kitos valstybės nesidžiaugia Rusijos operacija Sirijoje, kaip nekeista, Amerika ir Europa palaiko teroristines organizacijas, nors jie visada sakė, ragino visus bombarduoti, naikinti, vienytis. Netgi mūsų delegacijos Amerikoje nepriėmė, kad būtų apsvarstytas klausimas prieš šiuos šėtonus“, – pareiškė Čečėnijos vadovas, turėdamas omenyje JAV atsisakymą priimti Vašingtone Rusijos delegaciją, vadovaujamą ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo.

Tuo pat metu jis pripažino, kad kariniuose veiksmuose Sirijos teritorijoje Rusijos Federacijoje uždraustos teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ pusėje dalyvauja ir čečėnai, tačiau užtikrino, kad į jo vadovaujamą respubliką jie iš ten negrįžta, perduoda agentūra „Interfax“.

„Tai, kad čečėnai ten, Sirijoje, yra, tai vienareikšmiškai. Jie ne tik iš respublikos išvažiavo, jie išvažiavo iš Turkijos, iš Europos, iš kitų valstybių, Rusijos Federacijos regionų. Tačiau tai, kad Čečėnijos respublikos teritorijoje jų nėra, tai vienareikšmiškai“, – reziumavo R. Kadyrovas.

Jis negalėjo įvardinti, kiek konkrečiai čečėnų kariauja „Islamo valstybės“ pusėje, nes „niekas tokios apskaitos neveda“.

„Čečėnijos“ vadovas pažymėjo, kad Čečėnijos jėgos struktūros nuolat vykdo profilaktines priemones, „šukuoja“ miškus ir kalnus. „Mūsų kovotojai dirba dieną ir naktį. Todėl Čečėnijos respublikos teritorijoje „Islamo valstybės“ narių nebūna“, – paaiškino respublikos vadovas.
Interviu R. Kadyrovas taip pat pareiškė, kad teroristinio išpuolio Maskvoje rengimu įtariamas Aslanas Baisultanovas – vieno iš gaujos, prisišliejusios prie „Islamo valstybės“, vadų dešinioji ranka.

„Grozne buvo kalbama, kad Baisultanovas yra Maskvoje, ir šią informaciją mes perdavėme. Jis artimas su Kirgizu (tai gaujos vadas, kuris kariavo Sirijoje), tai jo bendrininkas, dešinioji ranka, taip galima sakyti. Ir šią informaciją mūsų jėgos struktūrų darbuotojai perdavė Maskvai“, – sakė R. Kadyrovas. Pasak jo, šio nusikaltimo organizatorius „ne Grozne ir ne Rusijoje, o toli už jos ribų“. „Todėl šiandien mes juos bombarduojame, Rusijos lakūnai demonstruoja patriotizmą, drąsą, ryžtingumą, vykdydami vyriausiojo vado nurodymus“, – reziumavo Čečėnijos prezidentas R. Kadyrovas.

Priminsime, kad spalio 13 dieną Maskvos Lefortovo teismas iki gruodžio mėnesio suėmė tris įtariamuosius – Elmaną Ašajevą, Aslaną Baisulanovą ir Mochmadą Mežidovą – pagal baudžiamąją bylą dėl teroristinio išpuolio rengimo Maskvoje.