Jiedu susitiko derybų dėl karinio bendradarbiavimo plėtros. Vakarai kaltina Kiniją, kad ši remia Rusiją ginklais jos kare prieš Ukrainą.

Bendradarbiavimas su Kinija kariniame aukštųjų technologijų sektoriuje yra svarbiausias prioritetas, sakė V. Putinas Kremliuje.

Zhangas yra Kinijos centrinės karinės komisijos pirmininko pavaduotojas, taigi antras pagal rangą ginkluotųjų pajėgų vadas po valstybės ir partijos vadovo Xi Jinpingo.

Jis gyrė Maskvos gebėjimą atlaikyti Vakarų sankcijas, teigiama informacijos vertime į rusų kalbą. Vakarai yra įvedę Rusijai daugybę sankcijų dėl 2022 metų vasarį pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Po vado susitikimo su V. Putinu Xi taip pat tikriausiai bus informuotas apie dabartinę padėtį Ukrainoje. Kitą savaitę San Franciske jis planuoja galimą susitikimą su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Kinija, kuri save vadina neutralia šio karo atžvilgiu, paragino Rusiją ir Ukrainą pradėti taikos derybas.

Kinija ir Rusija nori plėsti savo santykius karinėje srityje ir bendradarbiavimą tarp kariuomenių, sakė Zhang Youxia agentūrai „Interfax“. Jis kalbėjo apie visa apimančią partnerystę ir strateginį bendradarbiavimą aukščiausiu lygiu“.

Kinija šiuo metu neturi gynybos ministro, nes Pekinas prieš kelias savaites atleido Li Shangfu. Oficiali jo atleidimo iš pareigų priežastis iki šiol nenurodyta.

Neseniai JAV Iždo departamentas kelias Kinijos bendroves įtraukė į sankcijų sąrašus, kaltindamas jas padedant Rusijai kariauti prieš Ukrainą.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, kuris taip pat buvo susitikęs su Zhangu, paaiškino, kad Maskvos ir Pekino karinis bendradarbiavimas nėra nukreiptas prieš trečiąsias šalis.

„Priešingai nei kai kurios agresyvios Vakarų valstybės, mes nekuriame karinio bloko“, – sakė S. Šoigu, turėdamas omenyje NATO.