Taip jis teigė nepaisydamas gėdingų pralaimėjimų prieš Kyjivo pajėgas, gausiančias 725 mln. dolerių (apie 746 mln. eurų) naujos Jungtinių Valstijų karinės paramos.

V. Putino komentarai penktadienį pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai Kremliaus primestos okupacinės valdžios pareigūnai pietiniame Chersono regione ragino gyventojus išvykti, o Kyjivas pranešė, jog jo kariai artėja prie apskrities pagrindinio miesto.

Maskva taip pat užsiminė apie žalos, padarytos Krymo tiltui, mastą, teigdama, jog taisymo darbams pabaigti gali prireikti mėnesių. Vienintelė jungtis tarp Rusijos ir jos aneksuoto Ukrainos pusiasalio apgadinta per praėjusį šeštadienį įvykusį sprogimą.

„Tai, kas vyksta šiandien, nėra malonu. Bet vis dėlto (jei Rusija nebūtų užpuolusi Ukrainos vasario mėnesį) mes būtume atsidūrę tokioje pačioje situacijoje, tik sąlygos mums būtų buvusios blogesnės. Taigi, viską darome teisingai“, – Kazachstano sostinėje vykusiame viršūnių susitikime žurnalistams sakė V. Putinas.

Vis dėlto jis pripažino, kad Rusijos partnerės iš buvusios Sovietų Sąjungos yra susirūpinusios.

V. Putinas tvirtino, kad šiuo metu nėra poreikio tęsti Ukrainos apšaudymo ir kad Kremlius nesiekia sunaikinti savo provakarietiškos kaimynės.

„Kol kas nėra poreikio rengti masinius smūgius. Yra kitų užduočių. Kol kas“, – kalbėjo jis.

Šią savaitę Rusijos pajėgos surengė masinių raketų ir dronų smūgių Kyjivui ir kitiems Ukrainos miestams. Per juos žuvo bent 20 civilių.

Pasak V. Putino, šiais smūgiais buvo atsilyginta už sprogimą ant Krymo tilto, kurį jis pavadino „terorizmo aktu“.

Šis tiltas yra logistiškai svarbi transporto jungtis karinės technikos, skirtos Ukrainoje kariaujantiems Rusijos kariams, judėjimui.

Nauja JAV pagalba

Vašingtonas penktadienį paskelbė apie papildomą 725 mln. dolerių karinę pagalbą Kyjivui. Į ją įeis daugiau amunicijos HIMARS raketų sistemoms, kurias Ukraina jau naudoja niokoti Rusijos taikiniams.

Pagalba teikiama „po Rusijos brutalių raketų atakų prieš civilius visoje Ukrainoje“ ir „daugėjant įrodymų dėl Rusijos pajėgų žiaurumo“, pareiškime sakė Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Bendra Jungtinių Valstijų karinė pagalbos Ukrainai suma nuo Rusijos invazijos vasario 24-ąją pradžios pasiekė 17,6 mlrd. dolerių (18,1 mlrd. eurų).

„Mes ir toliau palaikysime Ukrainos žmones, ginančius savo laisvę ir nepriklausomybę su išskirtine narsa ir beribiu ryžtu“, – teigė A. Blinkenas.

Savo ruožtu Elonas Muskas pareiškė, kad jo kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ negalės neterminuotai mokėti už savo sukurtą palydovinio interneto „Starlink“ paslaugą, kuri yra būtina Ukrainos komunikacijai kovojant su Rusijos puolimu.

Jungtinių Valstijų kariuomenė patvirtino, kad su milijardieriaus kompanija kalbasi apie šio būtino tinklo finansavimą.

Ukraina, atsiimanti savo teritorijas rytuose ir pietuose, minėjo pirmąją valstybinę Gynėjų dieną nuo Maskvos invazijos pradžios, žadėdama pergalę.

„Spalio 14 dieną reiškiame savo dėkingumą... dėkingumą visiems, kurie praeityje kovojo už Ukrainą. Ir visiems, kurie už ją kovoja dabar. Visiems, kurie laimėjo tada. Ir visiems, kurie tikrai laimės dabar“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo kreipimesi šiai progai pažymėti.

„Pasaulis yra su mumis. Labiau nei bet kada mūsų istorijoje“, – pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje precedento neturinčią Vakarų paramą.

Saudo Arabija paskelbė apie 400 mln. dolerių (apie 412 mln. eurų) humanitarinę paramą Ukrainai, šeštadienį pranešė oficiali SPA naujienų agentūra. Jos duomenimis, šalies princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas) kalbėjosi telefonu su V. Zelenskiu.

Saudo Arabija praėjusį mėnesį suvaidino netikėtą vaidmenį, paskatinusi apsikeitimą karo belaisviais tarp Maskvos ir Kyjivo.

Vis dėlto karalystė sulaukė kritikos iš Vašingtono, kai jos vadovaujama naftos eksportuotojų grupė OPEC su Rusija ir kitais sąjungininkais susitarė dėl drastiško gavybos sumažinimo, galinčio dar labiau išauginti ir taip aukštas energijos kainas.

Juda link Chersono

Pietų Ukrainoje Kyjivo pajėgos juda artyn ir artyn link Chersono, pagrindinio miesto to paties pavadinimo regione, esančiame į šiaurią nuo Krymo.

Rusijos primesta regiono valdžia penktadienį pakartojo raginimą gyventojams laikinai išvykti.

„Chersono regiono bombardavimas yra pavojingas civiliams, – sakė prorusiškos regioninės administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremusovas, ragindamas gyventojus išvykti „pailsėti ir atsigauti“ kur nors kitur.

Kyjivas, rugpjūtį paskelbęs apie savo kontrpuolimą, Chersono regione per savaitę atkovojo daugiau kaip 400 kv. kilometrų.

Vis dėlto rytuose prorusiškos pajėgos teigia artėjančios prie industrinio Bachmuto miesto, o šią savaitę paskelbė užėmusius du kaimus miesto apylinkėse.

Atskilusio prokremliško regiono Luhansko „liaudies respublikos“ atstovas pareiškė, jog Bachmute „netrukus vyks aktyvūs mūšiai“.

„Mūsų pajėgos užtikrintai žygiuoja ir išlaisvina šią vietovę“, – Rusijos valstybinei TASS naujienų agentūrai sakė regiono atstovas Andrėjus Maročka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)