„Vyriausybė užtikrins, kad branduoliniai įrenginiai elektrinėje (...) būtų integruoti kaip federalinė nuosavybė“, – sakoma V. Putino įsake. Jėgainė nuo kovo mėnesio užimta Maskvos pajėgų ir yra netoli fronto linijos.

V. Putino įsakas buvo paskelbtas Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovui Rafaeliui Grossi pareiškus, kad jis keliauja į Ukrainą derybų dėl Zaporižios elektrinės. R. Grossi „tęs konsultacijas“ dėl branduolinės saugos ir apsaugos zonos aplink elektrinę sukūrimo, antradienį pranešė TATENA.

Ukrainos valstybinė branduolinės energetikos agentūra „Energoatom“ anksčiau trečiadienį, kai jėgainę eksploatuojanti įmonė buvo perkelta į Maskvą, pareiškė, jog Rusija „kuria pseudo įmones Ukrainos įmonių pavadinimais“. „Tik gaila, kad jie mėgina įtraukti Ukrainos branduolinės energetikos profesionalus, daugiau nei septynis mėnesius didvyriškai dirbančius (...) okupuotoje“ Zaporižios jėgainėje, socialiniuose tinkluose paskelbė „Energoatom“.

Rusijos pajėgos dvi dienas buvo sulaikiusios elektrinės vadovą Ihorį Murašovą ir pirmadienį jį paleido. Tačiau R. Grossi teigė, kad jo sulaikymas ir paleidimas nesukėlė „visiškai jokio pavojaus“ jėgainės valdymui.

Pastaraisiais mėnesiais elektrinė buvo apšaudoma, Ukraina dėl to kaltina Rusiją, tai sukėlė nuogąstavimų dėl branduolinės nelaimės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)