Rusija tampa nauju augimo centru pasaulyje, sakė jis ketvirtadienį investuotojų konferencijoje „Russia Calling“ Maskvoje. „Šiandien bendrasis vidaus produktas (BVP) jau yra didesnis nei prieš Vakarų sankcijų puolimą“, – pabrėžė V. Putinas, turėdamas omenyje 2022 m. po invazijos į Ukrainą Vakarų įvestas baudžiamąsias priemones. Jis kalbėjo apie ateinančią naują pasaulio tvarką ir akcentavo Rusijos pasirengimą bendradarbiauti su Kinija visose srityse, įskaitant karinę.

Pasaulis įžengė į radikalių pokyčių ir rimtų iššūkių erą, – sakė V. Putinas. – Tik stipri, stabili ir – pabrėžiu – suvereni šalis sugebės sėkmingai įveikti šį etapą ir tapti vienu iš naujosios pasaulio ekonomikos augimo centrų“. Jis gyrė Rusijos ekonomikos ir valstybės finansų atsparumą. Vakarų sankcijos esą neturėjo jai didelio poveikio.

Vakarų finansų sistemą prezidentas pavadino pasenusia. „Ji užmigo ant laurų ir taip priprato prie monopolijų ir išskirtinumo, realių alternatyvų nebuvimo ir įpročio nieko nekeisti, kad tapo archajiška“.

Rusijos ekonomiką skatina smarkiai išaugusios išlaidos gynybai ir su karu susijusi gamyba. Tačiau šalis susiduria su didelėmis palūkanų normomis, kurios kitą savaitę turėtų būti padidintos iki 16 proc. Ekonomiką taip pat veikia didelė infliacija ir darbo jėgos trūkumas.