Sočyje per bendrą su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu spaudos konferenciją po derybų siekiant atgaivinti grūdų susitarimą V. Putinas sakė, kad Ukrainos kontrpuolimas neva ne tik įstrigęs, bet jau ir „žlugęs“. „Bent jau šiandien taip atrodo. Pažiūrėsim, kas bus toliau. Tikiuosi, kad taip bus ir toliau“, – sakė V. Putinas, kurio kariuomenė jau daugelį mėnesių nieko Ukrainoje nelaimėjo ir tik ginasi.

Be to, V. Putinas pareiškė, kad Rusija artėja prie susitarimo su šešiomis Afrikos šalimis garantuoti joms nemokamus grūdus. Liepą Jungtinių Tautų tarpininkautas grūdų eksporto per Juodąją jūrą susitarimas žlugo, kai Rusija atsisakė jį pratęsti. Pasitraukusi iš susitarimo, kuriuo siekta užtikrinti saugų Ukrainos grūdų išvežimą per Juodąją jūrą, Rusija labai nori parodyti, kad jai, kaip ir Afrikos šalims, rūpi maisto tiekimo saugumas.

„Artėjame užbaigti susitarimus su šešiomis Afrikos valstybėmis“, – sakė V. Putinas. Jis pridūrė, kad Rusija nemokamai tieks maistą ir vykdys logistiką, bei pažadėjo, jog pristatymas „prasidės per artimiausias kelias savaites“.

V. Putinas sakė, kad Rusija pasirengusi grįžti prie grūdų susitarimo, kai tik bus panaikinti apribojimai jos eksportui. Anksčiau Rusija kritikavo grūdų susitarimą ir teigė, kad Vakarai taiko netiesioginius apribojimus jos grūdų ir trąšų eksportui, ribodami prieigą prie pasaulinių mokėjimo sistemų ir draudimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)