Kaip rodo agentūrų pranešimai, pirmasis iš užsienio lyderių, pasveikinusių V. Putiną, buvo Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro, kurio legitimumas, anot Jungtinių Valstijų, taip pat yra abejotinas. Jis pavadino V. Putiną „vyresniuoju broliu“ ir pareiškė, kad jo pergalė padės kurti „daugiapolį pasaulį“. V. Putiną taip pat pasveikino Kubos, Nikaragvos, Bolivijos ir Hondūro lyderiai.

V. Putinas sveikinimų sulaukė ir iš Šiaurės Korėjos bei Mianmaro – su šiomis šalimis Maskva glaudžiai bendradarbiauja ginklų tiekimo sferoje. Taip pat pranešama apie Uzbekistano bei Tadžikistano lyderių, prorusiško Bosnijos ir Hercegovinos Serbų respublikos vadovo Milorado Dodiko bei Moldovos opozicijos atstovų sveikinimus.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pirmadienį pasveikino V. Putiną su „įtikinama“ pergale, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Irano Islamo Respublikos prezidentas nusiuntė žinutę, kurioje nuoširdžiai sveikina Vladimirą Putiną su įtikinama pergale ir perrinkimu į Rusijos Federacijos prezidentus“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

V. Putiną taip pat pasveikino Kinijos užsienio reikalų ministerija. Tačiau pranešimų, jog V. Putiną būtų pasveikinęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kol kas negirdėti.

„Kinija reiškia savo sveikinimus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lin Jianas, paklaustas apie rinkimus įprastinėje spaudos konferencijoje.

„Kinija ir Rusija yra didžiausios viena kitos kaimynės ir visapusiškos strateginio bendradarbiavimo partnerės naujoje eroje“, – pridūrė jis.

V. Putiną pasveikinęs praneša ir Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka. Skelbiama, kad jis su Rusijos autoritaru kalbėjo telefonu.

„Ką tik kalbėjausi su Rusijos prezidentu, pasveikinau jį su Rusijos Federacijos prezidento rinkimų rezultatais“, – sakė A. Lukašenka.

Pasak jo, V. Putinas paprašė padėkoti Baltarusijos pareigūnams, padėjusiems organizuoti Rusijos prezidento rinkimus Baltarusijoje.

„Rinkimai vyko taip pat organizuotai, kaip ir bet kur kitur. Kad ir kaip bandytų mus čia iš Vakarų iškratyti, rezultatai labai geri. Rusijos ambasada labai gerai bendradarbiavo su mūsų pareigūnais. Todėl reiškiu jums jo dėkingumą už darbą ir Rusijos prezidento rinkimų Baltarusijos teritorijoje organizavimą“, – V. Putino žodžius perdavė A. Lukašenka.

Lukašenka taip pat sakė, kad Putino rezultatai „rinkimuose“ „yra stulbinantys“.

Gavus oficialius duomenis iš 99 proc. rinkimų apylinkių, paaiškėjo, kad V. Putinas užsitikrino 87,33 proc. visų atiduotų balsų, pirmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra RIA. Tai rekordinė „pergalė“ prezidento „rinkimuose“, kuriuose jis nesusidūrė su realia konkurencija.

„Mes tvirtai tikime, kad, strategiškai vadovaujant prezidentui Xi Jinpingui ir prezidentui Putinui, Kinijos ir Rusijos santykiai toliau judės į priekį“, – sakė Lin ir pažymėjo, kad šiemet minimos 75-osios diplomatinių santykių tarp abiejų šalių užmezgimo metinės.

„Abiejų valstybių vadovai ir toliau palaikys glaudžius ryšius, vadovaus abiem šalims toliau puoselėdami ilgametę gerą kaimynišką draugystę, gilindami visapusišką strateginį koordinavimą ir skatindami nuolatinę Kinijos bei Rusijos santykių plėtrą naujoje eroje“, – sakė Lin.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį taip pat nusiuntė sveikinimo žinutę V. Putinui ir pareiškė, kad jo perrinkimas „visiškai atspindi Rusijos žmonių paramą“, pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

„Pastaraisiais metais Rusijos žmonės susivienijo, kad įveiktų iššūkius“, – sakoma Xi sveikinime. – Tikiu, kad jums vadovaujant Rusija galės pasiekti didesnių laimėjimų valstybės plėtros ir stiprinimo srityse.“

Pirmadienį Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi taip pat pasveikino perrinktą Rusijos prezidentą V. Putiną ir pareiškė, kad tikisi sustiprinti ryšius ir plėtoti „ypatingus“ santykius.

„Tikiuosi bendradarbiauti ir per ateinančius metus toliau stiprinti laiko patikrintą Specialiąją ir privilegijuotą strateginę Indijos ir Rusijos partnerystę“, – socialinės žiniasklaidos platformoje X parašė N. Modi. Jis pasiuntė V. Putinui „šiltus sveikinimus“.

Naujasis Delis ir Maskva palaiko ryšius dar nuo šaltojo karo laikų, Rusija tebėra didžiausia ginklų tiekėja daugiausiai gyventojų turinčiai pasaulio šaliai.

Indija vengia aiškiai pasmerkti Rusiją dėl jos invazijos į Ukrainą, nors ir siekia glaudesnių saugumo ryšių su Jungtinėmis Valstijomis. Prasidėjus invazijai į Ukrainą, Indija ėmė pirkti šimtus milijonų barelių pigios Rusijos žalios naftos, taip sutaupo milijardus dolerių ir kartu stiprina Maskvos karo iždą. Rusija tapo didžiausia Indijos naftos tiekėja, aplenkusi tradicinius sunkiasvorius Artimųjų Rytų eksportuotojus.

Tačiau pastaraisiais metais Indija taip pat stiprina bendradarbiavimą gynybos srityje su Vakarų šalimis, įskaitant „Quad“ aljansą su JAV, Japonija ir Australija.

Sveikinimų iš Vakarų lyderių V. Putinas negavo – išskyrus sarkastišką Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charleso Michelio tviterio žinutę, – jis pasveikino V. Putiną su pergale dar kovo 15 dieną, pabrėždamas, kad šių rinkimų rezultatai nuspėjami iš anksto.

Penktadienį, vos prasidėjus balsavimui per vadinamuosius Rusijos prezidento rinkimus, Europos Sąjungos (ES) vadovas sarkastiškai pasveikino prezidentą su perrinkimu.

„Norėčiau pasveikinti Vladimirą Putiną su triuškinama pergale šiandien prasidėjusiuose rinkimuose“, – socialiniame tinkle X parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas. „Jokios opozicijos. Jokios laisvės. Jokio pasirinkimo“, – pridūrė jis.

Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris pasakė, kad Rusijos prezidento perrinkimo proga nesveikins, Berlyno dienraščiui „Tagesspiegel“ pranešė jo atstovė spaudai.

„Jokio laiško V. Putinui nebus“, – straipsnyje cituojami atstovės spaudai Cerstin Gammelin žodžiai.

„Šiandien galvoju apie žmones Rusijoje, kurie kovoja už laisvę ir demokratiją ir kurie gyvena nuolatinės V. Putino režimo grėsmės šešėlyje. Mes šių drąsių žmonių nepamiršime“, – sekmadienį socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) rašė F. W. Steinmeieris.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija platformoje „X“ pirmiau yra rašiusi, kad „pseudorinkimai #Rusijoje nėra nei laisvi, nei teisingi, o jų rezultatas nieko nestebina. Putino valdžia – autoritarinė, grindžiama cenzūra, represijomis ir smurtu“.

Po paskutinių 2018 m. Rusijoje įvykusių rinkimų F. W. Steinmeieris V. Putiną pasveikino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)