50 tūkst. eurų premijos, skiriamos už teisių gynimą, laureatas bus paskelbtas spalio 26 dieną, o įteikimo ceremonija įvyks gruodžio 12 dieną Strasbūre, paskelbė vienas Europos Parlamento komitetas.

Tarp ankstesnių šios prestižinės premijos laureatų yra kovos su apartheidu simbolis Nelsonas Mandela ir buvęs Jungtinių Tautų (JT) vadovas Kofi Annanas.

Visi šiemetiniai nominuotieji, išskyrus J.Panahi, šiuo metu yra už grotų.

J.Panahi, kuris buvo nominuotas drauge su N.Sotoudeh, atliekančia 11 metų kalėjimo bausmę, yra laisvas, bet jam gresia šešerių metų kalėjimas ir buvo uždrausta toliau kurti filmus.

Pernai jo dokumentinė juosta "Tai - ne filmas" (In film nist) turėjo būti kontrabanda išvežta kompiuterio atmintuke, kuris savo ruožtu buvo paslėptas pyrage, ir buvo parodyta Kanų kino festivalyje.

"Pussy Riot" narės Nadežda Tolokonikova, Jekaterina Samucevič ir Marija Aliochina rugpjūtį buvo nuteistos dvejus metus kalėti darbo stovykloje už "religinės neapykantos pakurstytą chuliganizmą". Jos buvo įsiveržusios į Maskvos katedrą, kur atliko protesto dainą prieš Rusijos lyderį Vladimirą Putiną.

Jų apeliacijos turi būti svarstomos spalio 10 dieną.

Rusija praėjusį mėnesį griežtai kritikavo europarlamentarus už "Pussy Riot" nominavimą, nes tai esą yra kišimasis į Rusijos vyriausybės darbą.

"Europos Parlamento deputatų grupės iniciatyvą galima laikyti ne kuo kitu, o šiurkščiu bandymu kištis į Rusijos valdžios nepriklausomos šakos darbą ir pastangomis suabejoti sprendimu teismo, kuris savo verdiktą paskelbė deramo proceso (metu)", - pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

Baltarusijos aktyvistas A.Beliackis, kuris vadovavo žmogaus teisių gynimo organizacijai "Vesna" ("Pavasaris"), lapkritį buvo nuteistas puspenktų metų kalėti dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius. Jo turtas buvo konfiskuotas.

"Vesna" visus 2011 metus aktyviai rinko lėšas, kad galėtų padėti aktyvistams ir politikams, įkalintiems po 2010-ųjų gruodžio prezidento rinkimų ir masinių protestų.

Baltarusijos valdžia grupę uždraudė, ir ji veikė iš Lietuvos bei Lenkijos, kur laikė savo banko sąskaitas. Nuteisti A.Beliackį tapo įmanoma po to, kai abi šios šalys perdavė Minskui informaciją apie jo banko sąskaitas.

Šią bylą smerkė Europos Sąjunga, kuri dar labiau izoliavo jau 18 metų valdančio prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą.