Straipsnyje savaitraštyje "The New Times" 24 metų Marija Aliochina aprašo savo pirmąsias savaites 28-ojoje pataisos darbų namuose Permės regione, kur atlieka dvejų metų kalėjimo bausmę už grupės protesto prieš Vladimirą Putiną performansą pagrindinėje Maskvos katedroje.

"Visa aplinkui pilka. Net jei kas nors ir yra kitos spalvos, vis tiek turi kokį pilką elementą. Visa: pastatai, maistas, dangus, žodžiai", - sakė M.Aliochina - jauna motina, rašanti poeziją ir dalyvavusi judėjime už ekologiją.

Koloniją supa gamyklos, iš kurių rūksta kenksmingi dūmai, ir miškai, rašė ji.

"Tai - antigyvenimas", - pridūrė M.Aliochina, kuri praėjusį mėnesį, po konfliktų su kitomis kalinėmis, pasiprašė perkeliama į vienutę.

Karantino patalpose, į kurias pirmiausiai patenka naujos kalinės, moterys paprastai keliasi 5 val. 30 min., sako M.Aliochina.

Tada jos bėga į vonią su trimis kriauklėmis ir prie dviejų tualetų 40-čiai kalinių, o 6 val. ryto eina pusryčiauti.

"Ateinančius pusantrų metų turėsiu nuolat bėgioti. Prie visko priprantu", - rašo garsioji kalinė.

Kalėjimo taisykles moterys mintinai iškalė specialiame kambaryje su saugumo kamera, kuriame neleidžiama užmigti, sako ji.

Karantine moterys laiką leisdavo dėliodamos atskiras cigaretes, nes pakeliai yra draudžiami, ir siūdamos vardus prie savo uniformų.

Kolonijoje yra dirbtuvės, kuriose moterys siuva po 12 valandų per dieną už maksimalų 1 tūkst. rublių (32,57 dolerio) atlyginimą per mėnesį, teigia M.Aliochina.

Pasak jos, labai akcentuojamas taisyklių laikymasis, kad būtų galima prašyti paleidimo pirma laiko.

Moterys dažniau paleidžiamos pirma laiko, jeigu lankosi maldos kambaryje, nors Rusija ir yra pasaulietinė valstybė, skundėsi M.Aliochina.

Kalinės taip pat gauna "taškų" už lankymąsi bibliotekoje ir pas psichologą, taip pat - už ryšių su giminaičiais palaikymą.

"Visa, ką kalinė daro, yra skirta tam, kad gautų varnelę paleidimui pirma laiko, - sako ji. - Jiems nereikia asmenybių, jiems reikia žmonių, kurie pripranta".

Tačiau M.Aliochina užsiminė, kad tiksliai nesilaikys reikalavimų, ir sakė: "Beviltiškoje situacijoje renkamės skirtingai".

M.Aliochina ir jos grupės narės Nadežda Tolokonikova ir Jekaterina Samucevič rugpjūčio mėnesį buvo nuteistos dvejus metus kalėti už religinės neapykantos pakurstytą chuliganizmą - "pankų maldą" Maskvos Kristaus išganytojo katedroje.

J.Samucevič spalio mėnesį po apeliacijos buvo lygtinai paleista, nes apsaugininkai ją sulaikė dar prieš jai spėjant tame performanse sudalyvauti.