Už "chuliganizmą iš religinės neapykantos" nuteistos Nadežda Tolokonikova ir Marija Aliochina jau atliko beveik pusę dvejų metų kalėjimo bausmių. Jekaterina Samucevič buvo paleista po apeliacijos, su lygtine kalėjimo bausme.

Advokatas Pavelas Čikovas sakė, kad Rusija pažeidė jų teisę į žodžio laisvę, teisingą teismą ir laisvę. Be to, pasak advokato, su jomis buvo nežmoniškai elgiamasi tardymo izoliatoriuje – joms buvo neleidžiama miegoti ir pakankamai pavalgyti tomis dienomis, kai jos dalyvaudavo teismo posėdžiuose.

"Pussy Riot" "pankų malda", kuri buvo surengta per didžiausios protestų prieš V.Putiną bangos piką, buvo politinė, bet klaidingai įvertinta kaip nukreipta religinei nesantaikai kurstyti, sakė P.Čikovas.

"Manau, kad jos bus išleistos iš kalėjimo prieš tribunolo sprendimą", - ketvirtadienį - kitą dieną po to, kai apeliacija buvo nusiųsta į Strasbūrą, - sakė advokatas.

"Tačiau Europos teismas nėra svarbus mechanizmas siekiant jų greito paleidimo. Svarbu įvykdyti teisingumą, paskelbti jas nekaltomis ir, galiausiai, jas išteisinti", - pažymėjo jis.

Kalinamų "Pussy Riot" narių bausmės baigsis 2014 metų kovą ir neaišku, ar tribunolas iki to laiko paskelbs savo sprendimą.

Pernai vasarį trijulė prasiveržė prie Rusijos ortodoksų pagrindinės katedros Maskvoje altoriaus, kad atliktų triukšmingą protesto dainą, kurioje meldė Švč.Mergelės Marijos išgelbėti Rusiją nuo 13 metų joje dominuojančio V.Putino.

"Pussy Riot" narėms buvo leisti labai apriboti kontaktai su jų advokatais, kurių veiksmai dažnai būdavo varžomi, be to, jų nederėjo daugiau kaip penkis mėnesius laikyti tardymo izoliatoriuje, sakė P.Čikovas.

Bet koks "Pussy Riot" palankus EŽTT sprendimas galėtų reikšti, kad trijulė gali pretenduoti į kompensacijas ar net jų nuosprendžių persvarstymą.

"Pussy Riot" protestas įžeidė daugelį rusų, kurių dauguma priklauso Ortodoksų Bažnyčiai; jį pasmerkė ir Kremlius, ir pati Bažnyčia.

Opozicijos aktyvistai sako, kad "Pussy Riot" teismo procesas buvo politinis ir kad juo buvo siekiama perspėti kitus aktyvius V.Putino kritikus.