Pirmiausiai Indijoje aptikta B.1.617.2 atmaina vis labiau plinta šalyje ir tai, nepaisant pažengusios vakcinacijos kampanijos, gali apsunkinti vis dar galiojančių ribojimų atšaukimą. Indiškos atmainos koronavirusas laikomas labiau užkrečiamu už ligšiolines formas.

Nors skaičiai šiuo metu dar santykinai maži, tačiau jis matąs prasidedančios bangos požymių, kalbėjo R. Gupta, patarinėjantis vyriausybei naujų viruso grėsmių klausimais.

Sekmadienį Didžioji Britanija priskaičiavo per 3 200 naujų atvejų. Septynių dienų sergamumo rodiklis yra 27.

Veikiausiai prireiks daugiau laiko, kol trečioji banga išryškės, nes populiacijos vakcinacijos lygis yra aukštas, sakė ekspertas. Todėl esą kurį laiką gali tvyroti klaidingas saugumo jausmas, ir tai kelia nerimą.

JK iki šiol bent kartą paskiepyti beveik trys ketvirtadaliai gyventojų. Beveik pusė yra gavę abi dozes.

Profesorius R. Gupta, Patariamosios grupės dėl naujų ir besirandančių kvėpavimo takus atakuojančių virusų (Nervtag) narys, laikosi nuomonės, kad planą birželio mėnesį atšaukti apribojimus derėtų atidėti bent kelioms savaitėms, per kurias tikimasi surinkti daugiau informacijos, rašo BBC.

„Jei pasvarstytume, kiek nukentėtume ir kiek išloštume, jeigu suklystume, sprendimą atidėti reikėtų laikyti daug labiau priimtinu, todėl manau, kad tai yra svarbiausia“, – pridūrė jis.

Dėl galimo pavojaus, susijusio su birželio 21 d. planuojamu apribojimų švelninimu, perspėjo ir profesorius Adamas Finnas, dar vienas kompetentingas vyriausybės patarėjas mokslo klausimais.

„Manau, nėra gerai, kad visi galvoja apie šią konkrečią datą, kadangi svarbiausias uždavinys dabar – ištirti situaciją ir atitinkamai pakoreguoti sprendimus“, – sakė jis ITV kanalu transliuojamos laidos „Good Morning Britain“ eteryje.

„Šįkart privalome elgtis apdairiai: palaukti ir pasižiūrėti, kaip klostysis reikalai. Tiktai tada, kai jau žinosime, kad esame saugūs ir kad pavyks išsisukti nuo dar vieno karantino, galėsime viską atlaisvinti“, – kalbėjo specialistas.

Vadovaujantis vyriausybės numatytomis veiksmų gairėmis, galutiniu karantino švelninimo etapu turėtų būti atšaukti visi apribojimai, taikomi žmonių, su kuriais leidžiama bendrauti, skaičiui tiek lauke, tiek uždarose erdvėse. Ši plano dalis turėtų būti pradėta įgyvendinti ne anksčiau kaip birželio 21 d.

Vis dėlto aplinkos sekretorius George‘as Eustice‘as, kalbėdamas su BBC, nurodė, kad vyriausybė turi veikti pamažu.

„Negalime nieko ignoruoti. Žinome, kokia sunki šita pandemija ir kokia dinamiška gali būti situacija. Sprendimą turime priimti pora savaičių anksčiau, – sakė jis. – Tai įvyks tik tada, kai sužinosime, kokį poveikį turėjo pastarasis, gegužės 17 d. inicijuotas apribojimų sušvelninimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)