Kaip skelbia „Reuters“, organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paprašė visų lyderių solidarumo ir politinio įsipareigojimo užtikrinant vienodą vakcinų paskirstymą, kai tik šios bus pasiekiamos.

„Vakcinos mums bus reikalingos ir yra vilties, kad iki šių metų pabaigos galimai turėsime vakciną. Yra vilties“, – kalboje PSO vykdomosios valdybos posėdyje, kuriame buvo vertinamas pasaulinis atsakas į pandemiją, sakė T. A. Ghebreyesusas.

Organizacija antradienį taip pat sakė, kad yra pradėjusi vertinimą COVID-19 vakcinos, kurią vysto JAV vaistų gamintoja „Pfizer“ kartu su Vokietijos farmacijos bendrove „BioNTech“, o praėjusią savaitę paskelbė pradėjusi „AstraZeneca“ vakcinos vertinimą.

Pagal PSO vadovaujamą daugiašalį vakcinos nuo koronaviruso tyrimų ir finansavimo mechanizmą COVAX, galimai bus dalijamos devynios šiuo metu kuriamos vakcinos nuo koronaviruso – bus siekiama iki 2021 metų paskirstyti 2 mlrd. vakcinos dozių.

Prie COVAX mechanizmo iki šiol prisijungė 168 valstybės, tačiau jame nėra nei Kinijos, nei Jungtinių Valstijų, nei Rusijos. JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija yra sakiusi, kad vakcinos gavimo procesuose šalis remsis dvišaliais susitarimais.

„Vakcinų ir kitų vystomų produktų atžvilgiu pats svarbiausias įrankis yra politinis mūsų lyderių įsipareigojimas, ypač lygiateisiam vakcinų paskirstymui“, – sakė T. A. Ghebreyesusas.

„Mums reikia vienas kito, mums reikia solidarumo ir mums reikia panaudoti visą mūsų turimą energiją kovai su virusu“, – sakė jis.