„Šiuo atveju mano vienintelė apsauga – viešumas. Aš viešai sakau, kad rytoj kirsiu Baltarusijos sieną, - pareiškė I. Liaščenia. – Tai nauja pradžia“.

Diplomatas iki šiol negavo iš Minsko atsakymo į savo atsistatydinimo iš ambasadoriaus pareigų prašymą. Jis tai sieja su biurokratiniu vilkinimu Baltarusijos užsienio reikalų ministerijoje.

I. Liaščenia kol kas neįsivaizduoja, ką jis veiks ateityje. „Šiuo metu aš išeinu į nežinią“, - teigė jis.

Prieš daugiau kaip savaitę I. Liaščenia socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą, kuriame parėmė baltarusius, dalyvaujančius taikiose protesto akcijose, ir pasmerkė Baltarusijos valdžios veiksmus prieš manifestantus. Anot diplomato, jis tai padarė, jausdamas pilietinę pareigą.

I. Liaščenia taip pat pranešė, kad per prezidento rinkimus jis balsavo už dabartinį valstybės vadovą ir taip pat prašė balsuoti kitus Baltarusijos ambasados diplomatus ir techninio personalo darbuotojus.

„Tai nebuvo mėginimas pakartoti SSRS ambasadoriaus Čekoslovakijoje Boriso Pankino žygdarbį 1991 metų rugpjūtį, kai jis tapo vieninteliu sovietų ambasadoriumi, protestavusiu prieš GKČP. Aš paskelbiau savo pareiškimą, atsižvelgdamas į padėties Baltarusijoje tragizmą. Aš privalėjau tai padaryti, suvokdamas savo pilietinę pareigą“, - sakė I. Liaščenia.

Jis ypač pabrėžė nekalbėjęs apie iniciatyvą paskelbti tokį vaizdo kreipimąsi su Baltarusijos ambasados Slovakijoje darbuotojais. „Nenoriu, kad žmonės turėtų nemalonumų“, - pažymėjo ambasadorius.

„Įvykiai Baltarusijoje – tai ne 2014 metų Maidanas. Šių įvykių nenulemia geopolitika. Baltarusija visada palaikys ypatingus santykius su Rusija. Baltarusija taip pat turi palaikyti gerus santykius su ES ir JAV“, - pabrėžė I. Liaščenia.

Jo nuomone, Baltarusijos opozicijos tragedija yra tai, kad ji neturi ryškaus lyderio. Koordinacinę tarybą jis pavadino „intelektualų klubu“.

Jis taip pat sakė, jog sekmadienį paskelbė socialiniuose tinkluose naują įrašą, kuriame prašo Baltarusijos valdžią kruopščiai išnagrinėti piliečių pareiškimus dėl jėgos struktūrų veiksmų. Šiuo tikslu reikėtų sudaryti specialią komisiją. Į ją turėtų būti įtraukti visų Baltarusijos visuomenės grupių atstovai ir gydytojai.

„Reikia nustatyti tiesą ir imtis priemonių, kad tokie įvykiai Baltarusijoje jau nepasikartotų“, - pareiškė I. Liaščenia.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijoje I. Liaščenia dirba nuo 1994 metų. Jis ėjo įvairias pareigas žinyboje, dirbo ambasadoriumi keliose šalyse. Nuo 2002 iki 2006 metų buvo prezidento padėjėjas užsienio politikos klausimais. Ambasadoriumi Slovakijoje jis buvo paskirtas 2016 metais.