Antradienį J.Tymošenko, kuriai už premjero įgaliojimų viršijimą buvo skirta septynerių metų nelaisvės bausmė, pareiškė, kad daugiau nebepripažįsta šalies teisinės valdžios.

Dėl to dar labiau sustiprėjo konfrontacija tarp buvusios ministrės pirmininkės ir jos aršaus priešininko prezidento Viktoro Janukovyčiaus. Anksčiau ji ne kartą buvo atsisakiusi gydymo ir paskelbusi kelis bado streikus kalėjime.

Viena Ukrainos 2004 metų Oranžinės revoliucijos lyderių savo veiksmus įvardino kaip "asmeninę pilietinio nepaklusnumo akciją" ir pareiškė, kad ji daugiau nestos prieš teismą ir nebendradarbiaus nei su tyrėjais, nei su prokurorais.

"Mano kantrybės ir tolerentiškumo laikas baigėsi", - sakė J.Tymošenko pareiškime.

Po šio pareiškimo ji išėjo iš ligoninės palatos į koridorių ir ten atsisėdo ant vaikštynės rėmo, sakė kalėjimo pareigūnai.

"Tada ji persikėlė į dušinę ir joje nakvojo", - sakė kalėjimo, kuriame J.Tymošenko atlieka jai skirtą laisvės atėmimo bausmę, pareigūnas Andrejus Lapinskis.

Dušinėje buvo lova ir J.Tymošenko gavo apklotą, sakė A.Lapinskis žurnalistams, tačiau negalėjo pasisakyti, ar šiais daiktais ji pasinaudojo.

Vyriausiasis ligoninės gydytojas Michailas Afanasjevas savo ruožtu pranešė, kad J.Tymošenko antradienį atsisakė medicininių procedūrų. Bet ji vis dar geria vaistus ir valgo, pridūrė jis.

J.Tymošenko žadėjo grįžti į ligoninės palatą tik tuomet, kai valdžia iš palatos atšauks apsaugą ir nuims dvi ten įtaisytas stebėjimo kameras.

Buvusi premjerė įsitikinusi, kad šiuos įrašus peržiūri pats prezidentas V.Janukovyčius.

"Aš daugiau neisiu į savo kalėjimo palatą, kol jūs, Viktorai Fiodorovičiau, nenuimsite ten savo vaizdo kamerų, kuriomis jūs ištisą parą stebite mane, žiūrite į mano lovą, dušą, tualetą, kaip aš persirengiu, valgau, miegu, bendrauju su gydytojais ir advokatais", - pažadėjo J.Tymošenko.

Ji taip pat piktinosi "patyčiomis kalėjime" ir pareiškė, neleisianti atlikti asmeninės apžiūros ar savo daiktų kratos, bei pažadėjo "fiziškai gintis, nors ir sirgdama".

Ligoninėje 52 metų J.Tymošenko atsidūrė dėl nugaros skausmų, kurie prasidėjo po to, kai 2011 metais kovingo būdo politikė buvo nuteista kalėti septynerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.