Jų duomenimis, buteliuką, ant kurio vokiečių laboratorija rado „Novičiok“ pėdsakų, A. Navalnas paėmė iš savo viešbučio numerio.

A. Navalno instagramo įraše skelbiama, kad tada, kai lėktuve jis blogai pasijuto, kolegos paėmė iš jo numerio viską, kas galėjo būti naudinga tolimesnio tyrimo metu. Tarp šių daiktų buvo buteliukai su vandeniu – vėliau ant vieno aptiko nuodų pėdsakų.

„Vadinamasis butelis su „Novičioku“, na, tiksliau, paprastas plastikinis vandens butelis, ant kurio vėliau vokiečių laboratorijoje aptiko kovinės nuodingos medžiagos pėdsakų. Tai butelis iš numerio Tomsko viešbutyje, kur buvo apsistojęs pats Navalnas ir visa mūsų filmavimo grupė“, – sakoma pranešime oficialioje rusų opozicijos veikėjo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

Kaip nurodoma, butelį A. Navalno komandos nariai paėmė po pranešimų, kad jis staiga pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Jie į viešbutį buvo nuvykę drauge su advokatu.

„Beveik iš karto“ A. Navalno Kovos su korupcija fondo darbuotojai, kurie liko Tomske, sužinojo, kas įvyko. „Tą akimirką buvo padarytas vienintelis įmanomas dalykas. Jie išsikvietė advokatą, užlipo į numerį, iš kurio ką tik išvyko Navalnas, ir pradėjo fiksuoti, aprašinėti ir pakuoti viską, ką ten rado. Taip pat ir viešbučio vandens butelius“, – teigiama pranešime.

„Po dviejų savaičių būtent ant butelio iš Tomsko numerio vokiečių laboratorija aptiko „Novičioko“ pėdsakų. O paskui dar trys laboratorijos, ėmusios Aleksejaus mėginių, patvirtino, kad Navalnas buvo apnuodytas būtent juo („Novičioku“). Dabar mes suprantame: Tai buvo padaryta dar iki jam paliekant savo numerį ir išvykstant į oro uostą“, – sakoma pranešime.

A. Navalno „Instagram“ paskyroje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Kovos su korupcija fondo darbuotojai ir advokatai atvažiavo į viešbučio numerį.

„Būtent ant buteliuko iš Tomsko viešbučio numerio vokiečių laboratorijoje rado „Novičiok“ pėdsakų. O paskui dar trys laboratorijos, kurios darė Aleksejui tyrimus, patvirtino, kad A. Navalną apnuodijo būtent juo [„Novičiok“]. Dabar suprantame: tai buvo padaryta dar iki jam išėjus iš savo numerio ir išvykus į oro uostą“, – rašoma įraše.

Kaip skelbia „Projekt“, naujausia informacija neigia labiausiai aptarinėtą versiją apie apnuodijimą oro uoste ar jau lėktuve.

„Atsakymas į klausimą, kur būtent A. Navalnas gėrė iš to buteliuko, iš karto sumažintų variantų, kur ir kokiomis aplinkybėmis politiką apnuodijo.

Mes pakalbėjome su reiso, kuriuo skrido A. Navalnas, keleiviais, su aviakompanijos S7, kurios lėktuve politikas prastai pasijuto, darbuotojais, su viešbučio, kuriame jis iš vakaro buvo apsistojęs, darbuotojais, su Kovos su korupcija fondo aktyvistais“, – rašo „Projekt“ žurnalistai.


„Kovos su korupcija“ fondo (FBK) komanda gyveno Tomske, viešbutyje „Xander“. Kartu su A. Navalnu į oro uostą atskrido jo atstovė spaudai Kira Jarmyš ir padėjėjas Ilja Pachomovas.

Mieste liko keturiese – teisininkas Vladlenas Los, operatorius Pavelas Zelenskis ir du vyriausieji fondo tyrėjai – Georgijus Alburovas ir Marija Pevčich. Likusiems reikėjo užbaigti filmą apie vietos „jedinorosus“ [partijos „Jedinaja Rossija“ narius] – pafilmuoti iš bepiločio, pasakojo G. Alburovas.

Apie 10 val. ryto Tomsko laiku lėktuvas su sąmonę praradusiu A. Navalnu nusileido Omske, žinia apie tai jau pasiekė jo draugus Tomske. Tie, kurie buvo likę viešbutyje, tuo metu pusryčiavo restorane „Velvet“. Tai, kas įvyko, iš karto paskatino FBK darbuotojus surinkti viską, kas gali būti susiję su apnuodijimu. „Todėl, kad Rusijoje šito tikrai netirs“, – taip aiškina G. Alburovas.

„Buvo padaryta viskas, siekiant išgelbėti įkalčius“, – sakė Tomsko štabo aktyvistas.

Laikas tam buvo palankus – A. Navalno numerio dar neatidavė naujiems gyventojams, o kambarių tvarkymas viešbutyje prasideda apie 10–11 val., įsitikino ten likęs „Projekt“ korespondentas. Į pagalbą likusiems FBK darbuotojams atvyko fondo vietinio štabo aktyvistai, o prie numerio 239, kuriame gyveno A. Navalnas, organizavo budėjimą. Galiausiai iš ten paėmė kelis daiktus, kuriais tą rytą galėjo naudotis A. Navalnas. Tarp jų – ir nugertas buteliukas vandens „Sviatoj istočnik“.

Pats politikas neprisimena, kada gėrė iš šio buteliuko, „Projekt“ pasakojo FBK darbuotojas. Pačiame vandenyje nuodingos medžiagos greičiausiai nebuvo. Vienas iš „Novičiok“ kūrėjų Vladimiras Ugliovas teigė – jei nuodai būtų patekę į politiko organizmą su vandeniu, jis po kelių minučių jau būtų „buvęs tampomas traukulių“.

V. Ugliovas, išanalizavęs apnuodijimo simptomus ir A. Navalno būklės prastėjimo dinamiką, mano, kad A. Navalnas kontaktavo su nuodinga medžiaga per odą. Kur jis su ja kontaktavo, neaišku. Nepranešama, ar „Novičiok“ pėdsakų rasta ant kitų iš numerio paimtų daiktų.

Kaip rašo „Projekt“, tyrimui svarbų vaidmenį galėjo suvaidinti apsaugos kamerų viešbutyje filmuota medžiaga. Viską, kas vyko prie A. Navalno numerio, fiksavo iš karto dvi kameros. Jų medžiagą paėmė teisėsaugos institucijų darbuotojai.

Patvirtino trys laboratorijos

Vokietijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, jog laboratorijos Prancūzijoje ir Švedijoje patvirtino vokiečių išvadas, kad Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičioko“ grupės.

Kanclerės Angelos Merkel atstovo Steffeno Seiberto pareiškime sakoma, kad Vokietija paprašė Prancūzijos ir Švedijos atlikti „nepriklausomą Vokietijos [turimų] įrodymų [dėl apnuodijimo „Novičioku“] patikrinimą remiantis naujais p. Navalno ėminiais“.

Aleksejus Navalnas

„Šio patikrinimo specializuotose laboratorijose Prancūzijoje ir Švedijoje rezultatai dabar prieinami ir patvirtina Vokietijos įrodymus [dėl apnuodijimo „Novičioku“]", – sakė S. Seibertas.

Pasak jo, Hagoje įsikūrusi Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW) taip pat gavo mėginių ir rengiasi juos ištirti savo laboratorijose.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojęs Aleksejus Navalnas

„Nepriklausomai nuo dar vykstančių OPCW tyrimų jau trys laboratorijos, nepriklausomai viena nuo kitos, patvirtino nervus paralyžiuojančią medžiagą iš „Novičioko“ grupės kaip p. Navalno apsinuodijimo priežastį“, – sakoma S. Seiberto pareiškime.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus.

44 metų politikas aiškinosi politikos elito korupciją Tomske ir Novosibirske, parėmė opozicijos kandidatus šiuose Sibiro miestuose.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojęs Aleksejus Navalnas

Lėktuvui skubiai nutūpus A. Navalnas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o vėliau pervežtas į Berlyno kliniką, kur gydytojai nustatė, kad jis buvo apnuodytas nuodais iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“.

Jo kolegos mano, jog jis buvo apnuodytas Tomske ir jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojęs Aleksejus Navalnas

S. Seibertas pirmadienį pakartojo Vokietijos reikalavimą „Rusijai pasiaiškinti“ dėl šio reikalo. Jis pridūrė, kad Vokietija intensyviai konsultuojasi su partnerėmis Europoje dėl tolesnių žingsnių.

Kremlius pyko dėl A. Merkel ir kitų pasaulio lyderių raginimų Rusijai atsakyti į klausimus apie A. Navalno apnuodijimą, neigė bet kokias valstybės sąsajas, sakė, kad rusų gydytojai opozicionieriaus organizme nerado jokių nuodų pėdsakų, ir kaltino Vakarus bandant apšmeižti Maskvą.

Rusijos pareigūnai ragino Vokietiją pateikti įrodymus, nulėmusius išvadą, kad A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta kovine medžiaga iš „Novičioko“ grupės. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Didžiosios Britanijos vyriausybė, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojęs Aleksejus Navalnas

Berlynas atmetė Maskvos užuominas, kad vokiečiai delsia.

A. Navalnas daugiau kaip savaitę išbuvo dirbtinai sukeltos komos būsenos, kol buvo gydomas priešnuodžiu. Berlyno klinikos „Charite“ gydytojai prieš savaitę paskelbė, kad jo būklė pagerėjo ir dirbtinę komą buvo galima nutraukti.

Nors tarptautinė bendrija ragina Rusiją atlikti skaidrų tyrimą ir grasina priešingu atveju skelbti sankcijas, šalis baudžiamojo tyrimo nepradėjo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusija atmeta „kitų šalių diktatą, kada ir kokias mums pradėti teisines procedūras“.

Jis tvirtino, kad„de facto vykdomi tyrimo veiksmai, bet... de jure nėra pagrindo kelti baudžiamąją bylą, nes visi rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų“, o remtis vokiečių testais negalima, „ypač kai jie buvo atlikti vokiečių karinėse laboratorijose“.

Rusijos pareigūnai nori apklausti A. Navalną jo ligoninėje Berlyne.

Berlyno klinikoje gydomas A. Navalnas antradienį pranešė, kad jau gali pats kvėpuoti.

Tai pirmi vieši jo komentarai po to, kai opozicionierius praėjusį mėnesį staiga pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Sibiro į Maskvą.


„Labas, tai Navalnas“, – parašė jis socialiniame tinkle „Instagram“, pasirodydamas su šeima iš Berlyno ligoninės, į kurią buvo pervežtas gydyti.

„Vis dar beveik nieko nemoku, bet štai vakar galėjau visą dieną kvėpuoti pats... Labai patiko. Nuostabus, daugelio nepakankamai vertinamas procesas. Rekomenduoju“, – parašė A. Navalnas.

A. Navalno kolegos sako, kad šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.