Pirmadienį vis dar buvo laukiama oficialių rezultatų. Balsavimas vyko sekmadienį.

Suskaičiavus beveik visose rinkimų apylinkėse atiduotus balsus, „Europa dabar“ sulaukė 26 proc. rinkėjų palaikymo, o tai reiškia, kad judėjimui atitenka 24 mandatai iš 81, vėlų sekmadienio vakarą Podgoricoje paskelbė rinkimų tyrimų institutas CDT. Antroje vietoje liko buvusio prezidento partija DPS, gavusi 23 proc. balsų, tad kartu ir 21 mandatą.

Balandį iš valdžios pasitraukus ilgamečiam provakarietiškam prezidentui Milui Džukanovičiui ir sparčiai iškilus „Europa dabar“ judėjimui, nedidelėje Balkanų ir NATO šalyje stebimi politinės galios pokyčiai. Pagrindinis „Europa dabar“ kandidatas Milojko Spajičius rinkimų naktį pareiškė pretenzijas į premjero postą. „Žinoma, mes formuosime naują proeuropietišką vyriausybę“, – per spaudos konferenciją Podgoricoje pareiškė 35-erių politikas.

Tam, kad M. Spajičius galėtų valdyti, politikui reikės partnerių. Galimais variantais laikomi du proserbiški aljansai ir bosnių, albanų bei kroatų partijos. M. Spajičius atmetė galimybę formuoti koaliciją drauge su DPS, kuri valdant M. Džukanovičiui dominavo Juodkalnijos politikos sferoje tris dešimtmečius.

„Europa dabar“ į rinkimus žengė būdama favorite. Naujoji partija siekia modernizacijos ir nori nutiesti Juodkalnijai kelią į Europos Sąjungą (ES). Tačiau ji tuo pat metu pasisako už glaudesnius ryšius su kaimynine Serbija.

Vienas iš „Europa dabar“ įkūrėjų Jakovas Milatovičius anksčiau šiais metais laimėjo prezidento rinkimus, įveikdamas M. Džukanovičių.

M. Džukanovičius 2006 metais atvedė Juodkalniją į nepriklausomybę nuo Serbijos, o 2017 metais – į NATO. Nepaisant to, jis buvo kritikuojamas dėl korupcijos ir netinkamo valdymo.

Anot tyrėjų, rinkėjų aktyvumas siekė 56 proc. ir buvo gerokai mažesnis, nei tikėtasi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją