Oponentai sako, kad įstatymas, trečiadienio vakarą patvirtintas Valstybės Dūmoje 403 balsais prieš dešimt po pirmojo iš trijų skaitymų, taptų dar vienu smūgiu demokratijai per V.Putino trečiąją kadenciją Kremliuje.

Valstybės Dūmoje daugumą turi V.Putino partija "Vieningoji Rusija".

V.Putinas buvo atšaukęs visuotinius regionų gubernatorių rinkimus, stiprindamas savo įtaką politinėje sistemoje per savo pirmąsias dvi kadencijas prezidento poste 2000-2008 metais.

Rinkimai buvo grąžinti pernai, kilus opozicijos protestų prieš V.Putino dominavimą bangai, per kurią į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių, trokštančių didesnės įtakos šalies politikoje.

V.Putino kritikai sako, kad ir dabartinės taisyklės palankios "Vieningajai Rusijai", o šios partijos kandidatai laimėjo visus penkis gubernatorių postus, į kuriuos rinkimai vyko pernai spalį.

Tuo tarpu siūlomas įstatymas leistų kiekvienam regionui atsisakyti tiesioginių rinkimų ir pereiti prie sistemos, pagal kurią prezidentas parinktų tris kandidatus, o vietos įstatymų leidėjai išrinktų vieną iš jų gubernatoriumi.

Šio teisės akto šalininkai argumentuoja, jog jis pirmiausiai suteiktų galimybę atsisakyti tiesioginių rinkimų etniškai mišriuose regionuose, tokiuose kaip neramios musulmoniškos respublikos Šiaurės Kaukaze.

Kremlius būgštauja, kad per rinkimus tuose regionuose gali būti iškelti kandidatai, kurių lojalumas Maskvai abejotinas, arba balsavimas paskatintų neramumus.