Jonas Ossoffas ir Raphaelis Warnockas, sausio 5 dieną vykusiame antrajame rinkimų į Senatą ture įveikę savo varžovus respublikonus, davė priesaiką praėjus kelioms valandoms po J. Bideno inauguracijos.

Jiems oficialiai tapus senatoriais, Kongreso aukštuosiuose rūmuose abi partijos turi po 50 vietų. Tai reiškia, kad Senatą kontroliuoja demokratai, nes lemiamas balsas priklauso naujajai viceprezidentei demokratei Kamalai Harris.

K. Harris, buvusi senatorė iš Kalifornijos, pirmininkavo posėdžiui, per kurį buvo prisaikdinti J. Ossoffas, R. Warnockas ir jos įpėdinis Alexas Padilla. Posėdis įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai K. Harris oficialiai tapo viceprezidente.

Po pernai lapkritį vykusių rinkimų daugumą Atstovų Rūmuose išsaugoję ir dabar Senato kontrolę perėmę demokratai savo rankose turi visus politinės valdžios svertus Vašingtone.

Tai leis J. Bidenui prastumti kai kurias prioritetines įstatymų leidybos iniciatyvas dėl klimato kaitos, imigracijos, 1,9 trln. dolerių pagalbos paketo, skirto padėti amerikiečių šeimoms ir verslui, nukentėjusiems nuo koronaviruso pandemijos.

Demokratams užsitikrinus Kongreso aukštųjų rūmų kontrolę, aukščiausio rango senatorius respublikonas Mitchas McConnellas perdavė Senato daugumos lyderio įgaliojimus demokratui Chuckui Schumerui.

Ch. Schumeras tapo pirmuoju daugumos lyderiu, gimusiu Niujorko valstijoje.

Savo pirmoje kalboje po to, kai tapo daugumos lyderiu, 70-metis Ch. Schumeras apibūdino save kaip „vaikį iš Bruklino, kenkėjų naikintojo ir namų šeimininkės sūnų, Holokausto aukų palikuonį“.

Demokratams kontroliuojant Senatą, J. Bidenui bus paprasčiau užsitikrinti jo pasirinktų kandidatų į kabineto narius ir teisėjus paskyrimą. Tačiau karingų įstatymų projektų priėmimas tikriausiai bus gerokai sudėtingesnis reikalas.

Visgi Ch. Schumeras optimistiškai kalbėjo apie ateitį pasitraukus iš Baltųjų rūmų D. Trumpui, kurio pakurstyta šalininkų minia prieš dvi savaites įsiveržė į JAV Kapitolijų, bandydama sutrukdyti patvirtinti J. Bideno pergalę rinkimuose.

„Ginčyčiausi su bet kuo, kas šiandien nežvelgia į ateitį su viltimi“, – sakė Ch. Schumeras.

„Šiandien grėsmės, kurią kėlė prezidentas, nebeliko, tačiau iššūkiai, su kuriais susiduriame, niekur nedingo“, – kalbėjo jis.

M. McConnellas pasveikino J. Bideną bei K. Harris su inauguracija ir sakė, kad jie pradeda savo kadenciją „lydimi visos mūsų tautos maldų“.

Buvęs Senato daugumos lyderis savo kalboje paminėjo J. Bideno raginimą šaliai susivienyti ir sakė su džiaugsmu laukiąs, kai galės „dirbti su mūsų naujuoju prezidentu“.

Vienas pirmųjų Senato darbų bus D. Trumpo apkaltos teismas. Respublikonas jau neužima prezidento posto, tačiau jei bus nuteistas, jam gali būti uždrausta iki gyvenimo pabaigos užimti bet kokias pareigas valstybės tarnyboje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)