Tyrimo duomenimis, daugiau nei du trečdaliai gyventojų mano, kad moterys gimdo vėliau dėl krizės, tuo tarpu trečdalis teigia, kad moterys baiminasi motinystės dėl neigiamos įtakos karjerai.

Šiuo metu septyni iš dešimties Britanijos gyventojų susirūpinę dėl 65-mečių populiacijos sluoksnio, kuris padidės kitame šio šimtmečio ketvirtyje. Britai baiminasi, kad tokios tendencijos pakenks visuomenės gyvenimo standartams.

Socialinių tyrimų analizė leidžia daryti prielaidą, jog finansinis skatinimas padėtų padidinti gimstamumo rodiklius, kaip tai atsitiko Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje ir Lenkijoje, teigia analitikai.

Suinteresuotos institucijos mano, kad moterys turi išlaikyti darbo garantijas iki 3 motinystės metų ir tai paskatintų daugiau moterų gimdyti vaikus.

Analitikai taip pat siūlo ilginti pensinį amžių, kaip vieną iš priemonių mažinant britų populiacijos senėjimą. Jie tvirtina, jog būsimi senjorai britai bus daug sveikesni ir produktyvesni, todėl, dėl pensinio amžiaus pailginimo, nepadidės ir socialinių garantijų našta valstybei.

Naujausiais duomenimis, dabar Britanijoje gimstamumo rodiklis yra 1,96 vaiko moteriai, tai yra aukščiausias lygis nuo 1973 metų. Tačiau taip vadinamas suminis gimstamumo rodiklis – kiek vaikų reikėtų, kad išliktų mūsų dabartinė populiacija – Britanijoje turi pasiekti 2,08 lygį, vertina situaciją specialistai.

Tyrimas parodė, jog 65-mečių santykis per pastaruosius 25 metus didėjo vos vienu procentu, bet dabar jis šoktelėjo 7 proc. - iki 23 procentų. Tuo tarpu 16-mečių santykis mažėja - nuo 21 proc. prieš 25 metus ir priartės iki 18 proc. 2033 metais, skaičiuoja analitikai.