„Reuters“ rašo, kad daugiau kaip penkis mėnesius trunkantis Rusijos mėginimas užimti Bachmutą suglumino kai kuriuos Vakarų karo analitikus, kurie teigė, kad dideli Rusijos patirti nuostoliai ir tai, kad Ukraina netoliese pastatė gynybines linijas, į kurias gali atsitraukti, reiškia, kad bet kokia Rusijos pergalė, jei ji ten įvyktų, būtų Pyro pergalė (abejotina, su daug nuostolių).

Bachmute kovojančios samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas šeštadienį išsamiai išdėstė, kodėl, jo nuomone, miesto užėmimas būtų reikšmingas: „Vyšnia ant torto – Soledaro ir Bachmuto kasyklų sistema, kuri iš tikrųjų yra požeminių miestų tinklas. Jame ne tik (gali tilpti) didelė žmonių grupė 80-100 metrų gylyje, bet ir judėti tankai bei pėstininkų kovos mašinos“.

J. Prigožinas, kurio politinis kapitalas Maskvoje tikriausiai padidėtų, jei Bachmutas atitektų Rusijai, atsižvelgiant į „Wagner“ vaidmenį ten vykstančiose kovose, sakė, kad požeminiuose kompleksuose ginklų atsargos saugomos nuo Pirmojo pasaulinio karo laikų.

Jis turėjo omenyje didžiules druskos ir kitas kasyklas, kuriose yra daugiau kaip 100 mylių tunelių ir didžiulė požeminė patalpa, kurioje taikesniais laikais vykdavo futbolo rungtynės ir klasikinės muzikos koncertai.

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas ketvirtadienį sakė, kad, Vašingtono nuomone, J. Prigožinas nori perimti regiono druskos ir gipso kasyklų kontrolę komerciniais tikslais. Jis neužsiminė apie tariamą požeminį karinį jų panaudojimą.

J. Prigožinas, kuriam Vakaruose įvestos sankcijos, nurodė kitus Bachmuto užėmimo privalumus, vadindamas jį „rimtu logistikos centru“ su unikaliais gynybiniais įtvirtinimais.

Šiuos komentarus jis išsakė savo spaudos tarnybos „Telegram“ kanale, kai šeštadienį beveik apleistose Bachmuto gatvėse aidėjo šūviai, nepaisant stačiatikių Kalėdų proga Rusijos paskelbtų paliaubų, kurias Kyjivas atmetė kaip gudrybę.

Bachmute, kurį Rusija vadina Artiomovsku, vyksta intensyviausi mūšiai Ukrainoje, o J. Prigožinas savo komentarus išsakė tuo metu, kai kitas su „Wagner“ susijęs „Telegram“ kanalas teigė, kad Rusija užėmė strategiškai svarbią gyvenvietę Bachmuto pakraštyje.

„Reuters“ negalėjo nepriklausomai patikrinti rusų teiginių.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas sakė, kad netoli Bachmuto esantį Soledaro miestą, kuriame yra druskos kasykla, vis dar kontroliuoja ukrainiečiai, nepaisant, pasak jo, įnirtingų Rusijos puolimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės