„Negaliu įsivaizduoti, – sakė Dmytro Kuleba žurnalistams Briuselyje, – net nenoriu kalbėti apie pražūtingas pasekmes, kurios kils, jei Taryba nepriims šio sprendimo“.

D. Kuleba atvyko į Briuselį dalyvauti ES užsienio reikalų ministrų susitikime prieš ketvirtadienį vyksiantį Europos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus sprendžiama, ar pradėti oficialias derybas dėl narystės su Ukraina ir kitomis šalimis kandidatėmis.

Ukrainos viltys pradėti oficialias derybas sulaukė plataus palaikymo Europoje, norinčioje parodyti solidarumą su Kyjivu po Rusijos invazijos sukeltų skerdynių, tačiau Vengrija pagrasino šią savaitę vetuoti bet kokį sprendimą.

„Tikiuosi, kad Europos vienybė nebus palaužta, nes dabar ne laikas silpninti mūsų paramą Ukrainai“, – prieš bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Ketvirtadienį įvyks 27 ES vadovų susitikimas, tačiau Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas – artimiausias Rusijos draugas bloke – grasina blokuoti milijardinę pagalbą ir atitolinti derybas dėl Kyjivo narystės ES.

Suomijos užsienio reikalų ministrė Elina Valtonen Vengrijos poziciją pavadino „labai, labai apgailėtina“. „Labai svarbu, kad mes ir toliau teiktume pagalbą Ukrainai, kol ji bus reikalinga, ir ne tik Ukrainos labui, bet ir mūsų pačių“, – sakė ji.

Europos diplomatai mano, kad V. Orbanas stabdo paramą Ukrainai, siekdamas daryti spaudimą Briuseliui, kad šis atlaisvintų milijardus eurų ES paramos Budapeštui, įšaldytos kilus nesutarimams dėl teisės viršenybės šalyje.

„Tai neturėtų būti derybų žaidimas, bet, žinoma, šioje situacijoje turime rasti visus įmanomus kanalus, kurie gali padėti rasti sprendimą“, – sakė E. Valtonen.

Latvijos užsienio reikalų ministras Krišjanis Karinis sakė, kad Vengrijos pozicija yra „iššūkis“. „Europoje praeityje esame susidūrę su daugybe vidinių iššūkių ir kiekvieną kartą mes atsilaikydavome ir juos įveikdavome“, – sakė jis.

Šią savaitę vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime ES ketina susitarti dėl papildomos 50 mlrd. eurų finansinės paramos Ukrainai, Kyjivui skirto ginklų fondo papildymo penkiais milijardais eurų ir derybų dėl prisijungimo prie bloko pradžios kitais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją