JAV Valstybės departamento pareigūnas Thomas Kelly, atsakingas už kovą su piratavimu, aiškino leidiniui „The Telegraph“, kad piratavimas Somalyje išplito ir suklestėjo dėl grupelės turtingų asmenų.

Th. Kelly ragina suimti kaltuosius dėl korupcijos. Jo nuomone, užkertantys kelią pinigų plovimui įstatymai suduotų mirtiną smūgį piratams, kurie vienu metu kėlė didžiausią per kelis dešimtmečius grėsmę pasaulinei prekybai.

„Taip pričiupome Alą Capone. Jis sėdo į kalėjimą už mokestinį sukčiavimą. Viena iš daugiašalės veiklos sričių ir (viena) iš tokių institucijų kaip Interpolas (užduočių) – sutelkti dėmesį į svarbiausių asmenų paieškas. Įkalinant jaunus Somalio vyrus, kurie tėra kvaili kareivėliai, problema neišnyks“, – teigė jis ir pridūrė, kad su kitų pasaulio šalių parama per kelerius metus visi vadeivos stotų prieš teismą.

„Reikia imtis priemonių prieš tuos, kurie perka laivus, ginklus, o paskui plauna pinigus Afrikoje ir kitose šalyse. Pinigų plovimas – pasaulinio lygio verslas, jie nesikoncentruoja vienoje vietoje, reikia, kad daugelio šalių teisėsaugininkai bendradarbiautų“, – aiškino Th. Kelly.

Kai maištininkų vadeivos ėmė puldinėti naftos gaminius plukdančius tanklaivius ir konteinervežius, piratavimas tapo didžiausia Somalio industrija. Už laivus paprašoma iki 30 mln., skaičiuojant litais, išpirkos.

Atsižvelgus į brangiau kainuojantį draudimą ir kitas laivybos bendrovių išlaidas, vien 2010 metais Somalio piratų žala pasaulio ekonomikai įvertinta 32 mlrd. Lt.