Buvęs leiboristų ministras pirmininkas Gordonas Brownas ėmėsi aktyviai vadovauti kampanijai už Jungtinės Karalystės vientisumo išsaugojimą, kai savaitgalį paskelbti naujos apklausos rezultatai parodė, kad Škotijos nepriklausomybės šalininkų stovykla pagal populiarumą pirmą kartą išsiveržė į priekį.

Nors 2010-aisiais pralaimėjo rinkimus konservatorių premjerui Davidui Cameronui, G.Brownas užsitikrino jo paramą savo pastangoms užkirsti kelią rugsėjo 18 dieną nutraukti jau daugiau nei 300 metų gyvuojančią Anglijos ir Škotijos sąjungą.

Pirmadienį jis pristatė programą dėl naujų galių perdavimo regiono vyriausybei Edinburge pajamų mokesčio ir išlaidų socialinei apsaugai srityse, žadėdamas, kad jau sausį galėtų būti parengtas atitinkamas įstatymo projektas.

Antradienį Edinburge vykusioje spaudos konferencijoje Škotijos konservatorių, leiboristų ir liberalų demokratų partijų lyderiai vieningai pritarė šiam planui.

„Balsavimas „ne“ rugsėjo 18-ąją įmanomas kaip patriotinis pasirinkimas, kai būdas pasakyti, kad balsuojate už permainas ir didesnes galias Škotijos parlamentui“, - sakė Škotijos leiboristų partijos lyderė Johann Lamont.

Tuo tarpu Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas, kuris yra Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderis, sakė, kad „panikuojantys“ sąjungos išsaugojimo šalininkai paprasčiausiai vėl pateikia tuos pačius pasiūlymus, kurie buvo paskelbti anksčiau šiais metais.

„Manau, tai, ką matėme šiandien, yra „Ne“ stovyklos subyrėjimas“, - sakė jis žurnalistams per mitingą Edinburge.

Sekmadienį, likus 11 dienų iki referendumo dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Didžiosios Britanijos, paskelbti „YouGov“ ir „The Sunday Times“ apklausos rezultatai parodė, kad stovyklą „Taip“ remia 51 proc. žmonių, o stovyklą „Ne“ – 49 proc., neskaitant neapsisprendusių rinkėjų.