Europos Sąjungos ir NATO narė, turinti 5,4 mln. gyventojų, daugelį metų patiria dezinformacijos antplūdį, taip pat ir internetu, daugiausia skleidžiamą iš prokremliškų šaltinių, naujienų agentūrai AFP sakė analitikai.

„Dezinformacijos ekosistema Slovakijoje (...) šiandien pasiekė viršūnę“, – prieš balsavimą, sakė Infosecurity.sk vyriausiasis redaktorius Peteris Duboczi. Pasak jo, pagrindiniai jos skleidėjai yra Slovakijos politikai, o balsavimas bus pirmasis per pastaruosius metus, „atspindėsiantis visą dezinformacijos potencialą“.

Pasak analitikų, melagingus antiukrainietiškus ir prorusiškus teiginius skleidžia trys partijos: buvusio premjero Roberto Fico kairiųjų „Smer-SD“, nacionalistinė Respublika ir Slovakijos nacionalinė partija (SNS).

R. Fico yra favoritas tapti naujuoju ministru pirmininku, Respublika ir SNS surinks pakankamai balsų, kad įgytų vietų parlamente, rodo apklausos. Pasak hibridinių grėsmių specialisto Tomaso Krissako, šios partijos „naudoja politinę manipuliaciją kaip kampanijos įrankį“.

Londone įsikūrusi ne pelno organizacija „Reset“ pranešė, kad per pirmąsias dvi rugsėjo savaites Slovakijos socialinėje žiniasklaidoje užregistravo daugiau nei 365 tūkst. su rinkimais susijusios dezinformacijos elementų. Įrašai, pažeidžiantys socialinės žiniasklaidos paslaugų teikimo sąlygas ir skleidžiantys dezinformaciją, sulaukė daugiau nei penkis kartus daugiau lankytojų nei kiti įrašai. Daugiau nei 15 proc. tokių pranešimų kilo iš prokremliškų paskyrų, sakoma „Reset“ pranešime.

„Balsų klastojimas“


Dar prieš rinkimus R. Fico ir Republikos pirmininkas Milanas Uhrikas perspėjo rinkėjus apie galimą balsų klastojimą – tokią strategiją naudojo Donaldas Trumpas, kai 2020 m. nesėkmingai siekė perrinkimo į JAV prezidento postą.

R. Fico taip pat yra sakęs, kad karas Ukrainoje prasidėjo 2014 m., kai Ukrainos „fašistai“ žudė civilius rusus. Netikslų ir neįrodytą teiginį dažnai naudoja Kremlius ir su juo susijusios žiniasklaidos priemonės. Labai panašiai liepą sakė ir SNS pirmininkas Andrejus Danko, tvirtinęs, kad Rusijos okupuotos teritorijos „istoriškai nėra ukrainietiškos“.

„Šie subjektai veikia kaip Rusijos propagandos rankos“, – sakė P. Duboczi.

Slovakijoje taip pat labai padaugėjo mėginimų „dehumanizuoti LGBTQ bendruomenę“. Neseniai R. Fico per rinkimų kampanijos renginį tyčiojosi iš LGBTQ žmonių ir svarstė, ar jo svarbiausias oponentas Michalas Šimečka, liberalios Pažangiosios Slovakijos partijos vadovas, „save identifikuotų kaip berniuką, mergaitę ar sraigtasparnį“.

Migrantai iš Artimųjų Rytų, iš Vengrijos kertantys pietinę sieną, yra dar viena populiari kampanijos tema. Retorika pasiekė tokį lygį, kad Slovakijos policijos vadovas Stefanas Hamranas paragino politikus susilaikyti nuo dezinformacijos, susijusios su migracija, nes tai trukdo policijos darbui.

„Politinė mobilizacija“


Slovakija ypač linkusi į dezinformaciją. 2022 m. „Globsec“ atlikta apklausa parodė, kad 54 proc. slovakų tiki populiariomis sąmokslo teorijomis, pavyzdžiui, kad pasaulio reikalus sprendžia slaptos grupės, siekiančios sukurti totalitarinę pasaulio tvarką.

Įsigalėjo ir propaganda prieš Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį. „Globesec“ 2023 m. apklausa parodė, kad tik 31 proc. slovakų jį vertina kaip teigiamą asmenybę.

AFP paneigė paplitusią dezinformaciją, kad V. Zelenskis yra nacis, korumpuotas ir narkomanas.

Analitikų teigimu, kai kurią dezinformaciją, platinamą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, galima tiesiogiai priskirti Rusijai. Ypač Rusijos ambasada Slovakijoje aktyviai skleidžia „daug dezinformacijos ir manipuliuojančių naratyvų“.

Praėjusį rugsėjį Rusijos ambasadorius Igoris Bračikovas apkaltino vieno rytinio kaimo merą sugriovus Pirmojo pasaulinio karo rusų karių kapines. Pasak analitikų, jis mėgino nukreipti dėmesį nuo tuo metu aptiktų masinių kapaviečių prie Ukrainos Iziumo miesto, o Slovakijos kapinėse iš tikrųjų vyko tik priežiūros darbai.

„Rusija sistemingai kuria sudėtingą žiniasklaidos kanalų, influencerių ir visuomenės veikėjų, įsiskverbiančių į viešąjį diskursą ir vykdančių politinę mobilizaciją, tinklą“, – sakė nepriklausomas analitikas ir hibridinių grėsmių specialistas Victoras Breineris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją