Praėjus kelioms akimirkoms po to, kai laivas užplaukė ant uolų prie Italijos Džiljo salos, laivo kapitonas Francesco Schettino pradėjo šaukti „Į kairę!“, o jo pirmasis pavaduotojas Ciro Ambrosio davė nurodymą „Vairą į dešinę“.

Kapitonas dar kartą pakartojo nurodymą „Tuoj pat į kairę!“. Laivo vairininkas pasimetė ir nebežinojo, kurio nurodymo klausytis. Garso įrašas, padarytas laive buvusių savirašių prietaisų, buvo paviešintas Grosete, Toskanoje, prasidėjusiame teisme.

51 metų laivo kapitonas teismo posėdyje pasirodė vilkėdamas tamsų kostiumą ir baltus marškinius. Tikimasi, jog bylos svarstymas teisme užtruks maždaug savaitę.

Francesco Schettino
Teismo posėdis buvo uždaras, jame žiniasklaida dalyvauti negalėjo. Kapitonas teisme spaudė ranką vienam iš tragediją išgyvenusiųjų ir pareiškė besitikįs, jog „tiesa paaiškės“. Tikimasi, jog „Costa Concordia“ kapitonui bus pateikti kaltinimai nužudymu, laivo avarijos sukėlimu ir pasišalinimu iš laivo.

F. Schettino jam metamus kaltinimus neigia ir netgi padavė į teismą „Costa Cruises“, savo buvusį darbdavį, dėl neteisėto atleidimo iš darbo liepą.

Savirašiai prietaisai užfiksavo kapitoną Neapolio dialektu sakant: „Eime pasveikinti saliutu (Džiljo salą)“.