Pranešime, kuris buvo paskelbtas baigiantis 53 valstybių viršūnių susitikimui dėl branduolinio saugumo, kalbama apie būtinybę apsaugoti ne vien ginklams gaminti tinkamas, bet ir energetikoje ir medicinoje naudojamas branduolines medžiagas.

Baigiamajame komunikate nebebuvo sakinio, jog reikia atlikti "konkrečių žingsnių", siekiant pasaulio be branduolinių ginklų, kuris buvo šio pranešimo projekte, datuotame kovo 21 dieną, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Lyderiai tik "dar kartą patvirtina mūsų bendrus tikslus - branduolinį nusiginklavimą, branduolinių (ginklų) neplatinimą ir taikų branduolinės energetikos naudojimą".

Vienas Pietų Korėjos vyriausybės atstovas, pageidavęs neviešinti savo vardo, sakė AFP, kad kai kurios valstybės nepritarę, kad šio viršūnių susitikimo diskusijos apimtų branduolinių arsenalų mažinimą ir nusiginklavimą, ir kad būtų raginama imtis konkrečių veiksmų.

"Branduolinis terorizmas tebėra viena iš daugiausiai iššūkių keliančių grėsmių tarptautiniam saugumui, - sakoma komunikate. - Kad ši grėsmė būtų įveikta, reikalingos stiprios nacionalinės priemonės ir tarptautinis bendradarbiavimas."

Lyderiai, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama ir Kinijos prezidentas Hu Jintao (Hu Dzintao) pasveikino "svarią pažangą" įgyvendinant įsipareigojimus, kuriuos valstybės prisiėmė per pirmąjį viršūnių susitikimą dėl branduolinio saugumo, įvykusį Vašingtone 2010 metais.

Baigiamajame dokumente pažymima visų šalių "esminė atsakomybė" užtikrinant branduolinių medžiagų saugumą, kad jos nepatektų į teroristų rankas.

Jame visos šalys raginamos vykdyti tarptautines konvencijas dėl radioaktyviųjų medžiagų saugumo užtikrinimo, taip pat patvirtinamas Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės branduolinės energetikos agentūros (TATENA) centrinis vaidmuo.

Lyderiai pabrėžė, jog būtina užtikrinti itin prisodrinto urano ir plutonio atsargų saugumą. Valstybės raginamos naudoti kuo mažiau itin prisodrinto urano, taip pat naudoti reaktorius, kaip kurą naudojančius mažai prisodrintą uraną, kurio neįmanoma panaudoti ginklų gamybai.

Šalys taip pat raginamos užtikrinti mažai radioaktyvių medžiagų saugumą, kurios yra plačiai naudojamos ir "gali būti jautrios piktadariškiems veiksmams".

Komunikate raginama užtikrinti veiksmingą branduolinių medžiagų atsargų apskaitą ir priežiūros mechanizmus, taip pat stiprinti ekspertinius pajėgumus nustatyti šių medžiagų šaltinį.

Pasaulio lyderiai pasveikino "svarią pažangą" įgyvendinant įsipareigojimus, kuriuos valstybės prisiėmė per pirmąjį viršūnių susitikimą dėl branduolinio saugumo..

Tarp įgyvendintų įsipareigojimų minimas 480 kilogramų itin prisodrinto urano iš aštuonių šalių, kurio užtektų maždaug 19 branduolinių ginklų gamybai, sunaikinimas.

Ukraina ir Meksika atsikratė visų turėtų itin prisodrinto urano atsargų, tuo tarpu Rusija ir Jungtinės Valstijos pavertė itin prisodrinto urano atsargas, kurių užtektų 3 tūkstančiams branduolinių ginklų, mažai sodrinto urano atsargomis.

Vis dėlto ekspertai sako, kad Seule lyderių pasiekta pažanga yra gana kukli ir perspėja, kad susitikime taip ir nebuvo paliesti sudėtingi klausimai, kurie galėtų visiškai išspręsti problemą. Be to, atskiros šalys neparodė noro prisiimti naujų įsipareigojimų ir sudaryti skaidrių sutarčių.

Baigiamajame komunikate nurodoma, kad kita tokia konferencija vyks Nyderlanduose 2014 metais.