Pasak urugvajiečių Visuomenės sveikatos ministerijos, lig šiol iš „Greg Mortimer“ į ligones buvo perkelti šeši keleiviai ir įgulos nariai, sergantys „gyvybei pavojinga“ liga, tačiau likę daugiau nei 200 keleivių ir įgulos narių tebėra įstrigę laive.

Ši sunki padėtis yra dar vienas išbandymas pasaulio kruizų sektoriui. Pandemijos metu daugelis laivų neįleidžiami į uostus, o dalyje teko paskelbti karantiną, nustačius užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų.

Audringi vėjai pirmadienį talžė 104 m ilgio „Greg Mortimer“, nuleidusį inkarą prie La Platos įlankos, esančios maždaug už 24 km nuo Montevidėjo uostamiesčio.

2019 metais pastatytas šiuolaikiškas kruizinis laivas išvyko australų bendrovės „Aurora Expeditions“ organizuotos kelionės į Antarktidą ir Pietų Džordžiją, kovo 15 dieną išplaukęs iš Argentinos Ušuajos uostamiesčio.


Sunkiausiai sergantys žmonės praėjusią savaitę buvo grupėmis perkeliami iš laivo į Montevidėjo uostą, padedant apsauginius kostiumus devėjusiems gydytojams. Pats laivas liko atviroje jūroje.

Viena moteris, kvėpavusi iš daktaro nešioto deguonies baliono, buvo palydėta iš urugvajiečių katerio ir paguldyta ant neštuvų; ji taip pat naudojosi apsauginėmis priemonėmis. Vėlai sekmadienį į pakrantę buvo perkeltas dar vienas žmogus, neįgaliojo vežimėlyje palydėtas iki laukusio greitosios pagalbos automobilio.

„Aurora Expeditions“ nurodė, kad 81 keleiviui ir įgulos nariui buvo diagnozuota COVID-19 infekcija, tyrimus atlikus 16 Urugvajaus infekcinių ligų specialistų komandai, atplukdytai į laivą anksti sekmadienį.

Tačiau Urugvajaus pareigūnai perspėjo, kad užsikrėtusių skaičius gali išaugti, nes tebelaukiama dar 90 tyrimų rezultatų. Maždaug 45 žmonių testų rezultatai buvo neigiami.

„Žinome, kad užsikrėtusiųjų dalis gana didelė, bet tik šešis reikėjo perkelti į Montevidėjo ligonines, nes jiems iškilo pavojus“, – vietos televizijai „Canal 10“ pareiškė urugvajiečių užsienio reikalų ministras Ernesto Talvi.

Anot jo, Urugvajus svarsto galimybę sukurti „humanitarinį koridorių“, kad būtų galima parskraidinti namo „neužsikrėtusiuosius koronavirusu ir žmones, kuriems pasireiškia lengvi simptomai arba kuriems jie apskritai nepasireiškia“.

„Deramės su Australijos vyriausybe, kad šis skrydis būtų surengtas kaip įmanoma greičiau“, – nurodė E. Talvi.

Dauguma keleivių yra Australijos, Britanijos ir Naujosios Zelandijos piliečiai.

Diagnozavimo misiją koordinavusi gydytoja Karina Rando žurnalistams pareiškė, jog teigiamų testų rezultatų sulaukę pacientai dabar gali būti stebimi nuotoliniu būdu, nes jiems buvo duoti telefono numeriai, kuriais galima kreiptis pablogėjus būklei.

„Esama daug vyresnių nei 70 metų pacientų, dalis jų serga gretutinėmis ligomis, turi širdies ir plaučių sutrikimų. Tuos pacientus rytoj gali ištikti atkrytis, nors šiandien matėme, kad jie gerai jaučiasi“, – pridūrė ji.