„Netrukus, kai sužinojau, jog paminklas dingo, nuvykau į vietą. Buvau ten du kartus – sekmadienį ir pirmadienį. Vakar administracijos atstovas man asmeniškai pateikė versiją, pagal kurią paminklas buvo pašalintas, nes jį apgadino užvirtęs medis“, - pasakojo G. Slubowskis.

Pasak generalinio konsulo, jam nebuvo pateikta jokių dokumentų, pavyzdžiui, nuotraukų, kurios rodytų paminklo sunaikinimą ar jo demontavimo procesą. „Jis buvo pašalintas, liko tik tuščia vieta“, –sakė jis. Apsilankęs kapinėse, konsulas padėjo gėlių, uždegė žvakutes.

Vietos žiniasklaidos cituojamas Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas pateikė kitokią versiją. Jis teigė, kad granito paminklą neva apgadino vandalai ir jis buvo išvežtas restauravimo tikslais.

„Vakar Rusijos užsienio reikalų ministerijai pasiųstoje notoje prašome nedelsiant paaiškinti, kas atsitiko su paminklu ir kur jis šiuo metu yra, taip pat, kad jis kuo greičiau būtų grąžintas į vietą“, – sakė G. Slubowskis.

Pirmiausia apie „Lenkiško kryžiaus“ – granito paminklo, skirto per Stalino Didįjį terorą 1937-1938 m. nužudytiems lenkams atminti, – nukėlimą pranešė nepriklausoma Rusijos žiniasklaida.

Levašovo miške, esančiame Levašovo savivaldybės gyvenvietėje netoli Sankt Peterburgo, nuo 1937 m. rugsėjo iki 1955 m., o ypač per Didįjį Stalino terorą, buvo laidojami mirusieji ir nužudytieji Leningrado, kaip tuomet vadintas Sankt Peterburgas, kalėjimuose.

Ten palaidoti pagal Stalino planą nužudyti Sovietų Sąjungos etninių mažumų atstovai.

Dabartinėse kapinėse įamžintas represijų Leningrade ir Leningrado srityje aukų atminimas. Manoma, kad ten palaidota daugiau nei 40 tūkst. aukų, tarp jų – maždaug 4 tūkst. lenkų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją