Kaip rašo LB.ua, ant namo stogo vėliau užlipo specialiosios pajėgos ir išsivedė M. Saakašvilį atgal į namą. Prie namo atvyko gelbėtojai ir medikai, vieną iš buvusio Gruzijos prezidento bendražygių, kaip skelbiama, išvežė į ligoninę dėl rankos ir kojos lūžio.

Tuo metu Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas Jurijus Derevianko pareiškė, kad M. Saakašvilis buvo sulaikytas.

„Gavome informaciją, kad jis buvo sulaikytas. Jam buvo pareikšti, arba ruošiamasi pareikšti įtarimus“, - sakė jis televizijos „NewsOne“ eteryje.

Saugumiečiai galvojo, kaip jį išvesti iš namo.

Prie namo susirinkę jo šalininkai neleido politiko išvežti, sakė šaltinis teisėsaugos institucijose. Unian.net skelbia, kad M. Saakašvilis visgi buvo įsodintas į pareigūnų automobilį, tačiau susirinkę jo šalininkai blokuoja kelią transporto priemonei.

Pasirodė vaizdo įrašas, kaip M. Saakašvilis nutempiamas nuo stogo:

Vėliau policijos mikroautobusas sugebėjo išvažiuoti į gretimą gatvę, bet buvo užblokuotas kelią pastojusių automobilių.

Vienas „Intefax“ korespondentas sakė, kad mikroautobusą apsupę kelios dešimtys teisėsaugininkų, mėginančių neprileisti prie mašinos M. Saakašvilio minios.

Mikroautobusas buvo apgadintas – suskaldytas jo priekinis stiklas.

Šaltinis naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad M. Saakašviliui turi būti paskirta kardomoji priemonė.

M. Saakašvilio advokatas, Ruslanas Čenoluckis, portalui Inforesist.org patvirtino, kad politikas buvo sulaikytas.

„Nesuprantame, kokios bylos pagrindu buvo pareikšti įtarimai ir kokie veiksmai ten buvo atliekami iki tol, kai buvo pareikšti įtarimai“, - sakė jis.

Susirėmimų metu pasigirdo pavienių pokštelėjimų, panašių į šūvius ar pirotechnikos priemonių sprogimus. Taip pat buvo matyti kažkiek dūmų, galbūt – nuo dūminio užtaiso.

Trys aktyvistai bandė dujų vamzdžiu užlipti iki kaimyninio pastato antrojo aukšto.

Susirėmimuose dalyvavo keli aktyvistai; jie tikriausiai buvo sulaikyti. Dauguma susirinkusių M. Saakašvilio šalininkų susirėmimuose nedalyvavo, jie skanduoja „Gėda“. Įvykio vietoje taip pat yra daug žurnalistų.

Informacijos apie nukentėjusius žmones nėra.

Šiuo metu susirėmimai yra pasibaigę, teisėsaugininkai saugo įėjimą į laiptinę ir koridorių. Gatvė transportui uždaryta.

Kiek vėliau Ukrainos saugumo tarnyba ir Ukrainos generalinė prokuratūra sulaikė M. Saakašvilį, jis kaltinamas bendradarbiavimu su nusikalstamomis organizacijomis.

Atliko kratas

„Tyrimo veiksmai iš tikrųjų atliekami. SBU pareigūnai teikia operatyvinę pagalbą, Ukrainos generalinei prokuratūrai atliekant baudžiamąjį tyrimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė tarnybos atstovė Olena Hitlianska.

Tačiau ji neatskleidė daugiau detalių, koks yra šio tyrimo pobūdis.

M. Saakašvilis šiuo metu vadovauja opozicinei partijai „Naujųjų jėgų judėjimas“, o anksčiau jis dirbo Odesos srities gubernatoriaus poste. Pastaruoju metu jis konfliktavo su Kijevo vyriausybe ir organizavo antikorupcinius protestus.

„Interfax“ nurodė gavusi informacijos, kad prokuratūros tyrimas yra susijęs su vienu ankstesnės Ukrainos administracijos pareigūnu.

Grasino nušokti nuo stogo

Pareigūnams vykdant šią operacija Gruzijos eksprezidento bute, M. Saakašvilis vienu metu buvo užsilipęs ant savo namo Kijevo centre stogo ir pagrasino nuo jo nušokti.

Prie namo susirinko didelė M. Saakašvilio šalininkų ir žurnalistų minia; politikas su jais bendravo.

„Mane nori pagrobti, nes ėmiausi ginti Ukrainos liaudį. Mane norėjo nepastebimai pagrobti, bet jiems nepavyko“, - M. Saakašvilis sakė susirinkusiems žmonėms.

Jis taip pat ragino Kijevo gyventojus neleisti pažeidinėti įstatymų, o teisėsaugos pareigūnus - nevykdyti nusikalstamų įsakymų.

Vėliau politiko ant stogo nebesimatė.

Televizija pridūrė, kad namo laiptinėje Aukščiausiosios Rados deputatai Jurijus Derevianka ir Viktoras Čumakas reikalavo, kad teisėsaugos pareigūnai leistų M. Saakašvilio advokatui su juo susitikti.

Ten buvo ir advokatas Ruslanas Černoluckis, parodęs žurnalistams ir pareigūnams su M. Saakašviliu sudarytą teisinio atstovavimo sutartį.

Kontroversiškas sugrįžimas

Liepos pabaigoje Ukrainos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas Petro Porošenka panaikino M. Saakašvilio Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugsėjį M. Saakašvilis, į Ukrainą atvykęs autobusu iš Lenkijos, su savo pasekėju pagalba jėga prasiveržė į šalies gilumą. Oficialiais duomenimis, per pasienyje įvykusį incidentą nukentėjo 13 policininkų ir 9 pasieniečiai. Lvovo srities pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl M. Saakašvilio bei jo sąjungininkų neteisėto Ukrainos sienos kirtimo.

Gruzija oficialiai paprašė Ukrainos M. Saakašvilį sulaikyti ir išduoti. Gruzijoje jis yra kaltinamas keturiose bylose, iškeltose dėl svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ar užvaldymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tbilisio teismas 2014-ųjų rugpjūtį M.Saakašviliui skyrė kardomąją priemonę – sulaikymą, o netrukus jis buvo paskelbtas ieškomu asmeniu.

M. Saakašvilis ragino ukrainiečius ateinantį sekmadienį surengti didelę protesto demonstraciją Kijevo centre, jeigu šalies parlamentas per šią savaitę nepriims įstatymų dėl prezidento apkaltos ir Antikorupcinio teismo įkūrimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (681)