„Tikiuosi, jog mes sugebėsime Ukrainai suteikti naują lyderį. Ne kartą pastaraisiais metais sakėme, jog Ukrainoje atsiras naujas Bogdanas Chmelnickis, kuris apjungs dvi didžias valstybes, kurios atskirai gyvuoti negali“, - per susitikimą su Rusijos Valstybės Dūmos pirmininku ir žemųjų Rusijos parlamento rūmų frakcijų lyderiais pareiškė Krymo politikas.

„Mes, Krymo žmonės, savo ruožtu padarysime viską, kad taip ir nutiktų, kad Rusija susijungtų ne tik su Krymu, bet ir su visa Ukraina“, - teigia Krymo parlamento vadovas.

Valstybės Dūmos deputatams jis pareiškė vakar sulaukęs daugybės skambučių, kurie buvo skirti jam kaip „visų rusų Tarybos nariui“. „Buvo daug skambučių – iš rytinių Ukrainos regionų, iš Odesos“, - sakė V.Konstantinovas ir pažymėjo, jog žmonės „sveikino ir džiaugėsi, jog „viskas tiesiog šaunu“‘.

„Tačiau pas mus, deja, yra labai daug didelių problemų. Ukraina – vieno didžio rusiško pasaulio dalis. Kai bus išspręstas Krymo klausimas, o aš esu tikras, jog mums pavyks tai padaryti, mes esame tiesiog priversti padaryti viską, kad ne tik apsaugotume Ukrainos rusus. Reikia apsaugoti visus Ukrainos žmones – ir rusus, ir ukrainiečius: nuo fašizmo, nacizmo, nuo vakarų valstybių lyderių spaudimo, kurie bruka savo ideologiją ir kalba apie kažkokias didžias europietiškas vertybes“, - sakė V.Konstantinovas.

„Manau, jog tokia valdžia greitai žlugs, ateinančiais metais pamatysite rimtų nesutarimų tos naujos valdžios viduje. Ir šiandien jie, vietoj to, kad rūpintųsi Ukraina ir paverstų šią šalį vieninga valstybe, kurti Ukrainos pietryčių žmonių interesams, naujoje valdžioje niekas pietryčių Ukrainos interesų negina“, - tvirtina Krymo politikas.

Maskva nutraukia diplomatinius santykius su Ukraina?

Rusijos pasiuntinys Jungtinėms Tautoms (JT) Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad politiniai santykiai tarp Rusijos ir Ukrainos nutraukti, nes Maskva nepripažįsta dabartinės Ukrainos valdžios legitimumo.

„Maskva nepripažįsta dabartinių Ukrainos valdžios institucijų teisėtumo, todėl nutraukia diplomatinius santykius su Ukraina“, – zn.ua cituoja V. Čiurkiną.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad Ukrainoje bus atlikti nepriklausomi tyrimai dėl įvykių, susijusių su į protestuotojus ir milicijos pareigūnus šaudžiusius snaiperius.

„Tikiuosi, kad JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo Jano Eliassono ir JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo žmogaus teisių klausimais Ivano Šimonovičiaus vizitai į Kijevą paskatins Ukrainos valdžią atlikti skubų ir nepriklausomą tyrimą dėl žmogaus teisių pažeidimo", - pridūrė V. Čurkinas.

Rusijos URM šokiruota

Rusijos URM atstovai nustebę ir netgi šokiruoti, kad daugelis ukrainiečių žiniasklaidos atstovų grubiai iškreipia Rusijos nuolatinio atstovo JTO pasisakymus apie Rusijos pusės kontaktus su valdžios atstovais Kijeve.

Informaciją pateikė itar-tass.com.

„Ypač provokuojamai skamba tezė apie tariamą Maskvos sprendimą esant dabartinei situacijai nutraukti santykius su Ukraina, – pabrėžė žinyboje. – Ir dar turint omenyje, kad visas Vitalijaus Čiurkino bendravimo su žiniasklaida tekstas apie uždaras JTO ST konsultacijas dėl situacijos Ukrainoje įkeltas ir visiems prieinamas Rusijos nuolatinės atstovybės Niujorke interneto svetainėje ir prie jo pridėta filmuota versija.“

„Tokie propagandos metodai kategoriškai nepriimtini ir gali dar labiau išbalansuoti padėtį įvairiuose Ukrainos regionuose, dabartinės valdžios struktūroms Kijeve kultivuojant atviras antirusiškas nuotaikas“, – pareiškė Rusijos VRM.

Krymas toliau nerimsta: atsiskirti nori ir Sevastopolis

Krymo autonominio parlamento spaudos tarnyba pranešė, jog regione sukurtos nuo Kijevo nepriklausomos valdymo institucijos, Sevastopolio miesto taryba pareiškė norinti prisijungti prie Rusijos Federacijos.

Spaudos tarnybos pranešime rašoma, jog Krymo autonominė respublika nuo šiol turės savo teisingumo, vidaus reikalų, nepaprastųjų situacijų, pramonės ministerijas, taip pat informacijos ir masinės žiniasklaidos priemones. Be to suformuota atskira prokuratūra, saugumo tarnybos, muitinė, mokesčių ir teisėsaugos struktūros.

"Rezoliucija buvo priimta siekiant pagerinti Krymo autonominės respublikos socialinį ir ekonominį valdymą, bei optimizuoti įstatymus vykdančių institucijų darbą", - skelbiama pranešime.

Vėlų ketvirtadienio vakarą Sevastopolio miesto taryba priėmė rezoliuciją dėl prisijungimo prie Rusijos federacinio subjekto statusu. Mieste yra įsikūrusi Rusijos Juodosios jūros flotilės bazė, todėl teritorija turi atskirą statusą ne tik Ukrainos, bet ir viso Krymo pusiasalio atžvilgiu. Nepaisant rezoliucijos, miesto tarybos atstovai paskelbė, jog sevastopoliečiai vis tiek galės balsuoti kovo 16 dienos referendume.

ELTA primena, kad kovo 6 dieną. Autonominis Krymo parlamentas paskelbė apie būsimą referendumą, kuriame pusiasalio gyventojai galės balsuoti už tolesnį teritorijos statusą - atsiskirti arba likti Ukrainos sudėtyje plačiomis autonomijos teisėmis.

Kijevo vyriausybė ir Vakarų šalių atstovai būsimą referendumą pavadino neteisėtu ir antikonstituciniu.

Dūmos pirmininkas: gerbsime Krymo „istorinį pasirinkimą“

Rusijos parlamentas gerbs „istorinį pasirinkimą“, kurį Krymas vėliau šį mėnesį turi priimti per savo referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos, penktadienį sakė Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas.

„Mes gerbsime istorinį Krymo gyventojų pasirinkimą“, - sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas, kurio komentarai aiškiai rodo, kad Rusijos parlamentas ratifikuos balsavimą už prisijungimą prie Rusijos.

„Mes palaikysime laisvą ir demokratinį Krymo gyventojų, taip pat ir Sevastopolio gyventojų, pasirinkimą“, - pridūrė jis per susitikimą su Krymo parlamentarų delegacija Valstybės Dūmoje. Jo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Kad ir kas mums nutiktų, referendumas įvyks ir situacija krymiečiams bus apibrėžta“, - sakė Krymo parlamento pirmininkas Volodymyras Konstantynovas, kuris vadovauja šios autonominės respublikos delegacijai Maskvoje.

Pasak jo, jiems akivaizdu, kad tos šalies, kuri Kryme buvo mylima, nebėra. „Naujo darinio (Ukrainos naujosios valdžios) mes nesuprantame. Jis neteisėtas. Mes jo bijome“, - sakė V.Konstantynovas.

Jo teigimu, visi šiuo metu Krymo autonominėje respublikoje priimami sprendimai yra teisėti. „Mes einame teisiniu keliu“, - sakė jis.

Krymo aukščiausiosios tarybos sprendimą dėl prisijungimo prie Rusijos V.Konstantynovas pavadino istoriniu.

„(Tačiau) yra dar vienas niuansas – ar Rusija nori mus paimti?“, - pridūrė jis.

Rusijos pajėgos de facto perėmė strateginę svarbą turinčio Krymo, kur yra dislokuotas Kremliaus Juodosios jūros laivynas, kontrolę – po to, kai vasario 22 dieną buvo nušalintas promaskvietiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Šio pusiasalio, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, parlamentas ketvirtadienį paprašė prezidento Vladimiro Putino leisti prisijungti prie Rusijos ir paskelbė, kad kovo 16 dieną įvyks referendumas šiuo klausimu.

S.Naryškinas sakė, kad šis žingsnis susijęs su būtinybe užtikrinti „piliečių teises bei laisves ir tiesiog ginti žmonių gyvybes“ Kryme, Ukrainą krečiant neramumams po prezidento Viktoro Janukovyčiaus nušalinimo.

Tačiau Dūmos pirmininkas pripažino, kad jį taip pat paskatino "istorinio, dvasinio ir pasaulėžiūrinio pobūdžio“ priežastys.

Leonidas Sluckis, kuris yra Valstybės Dūmos NVS, eurazinės integracijos ir ryšių su tėvynainiais reikalų komiteto pirmininkas, sakė, kad po referendumo parlamentas veiks greitai, kad būtų pripažinti jo rezultatai.

„Manau, kad tiesiog per kelias dienas po referendumo Valstybės Dūma įformins sprendimą deramu būdu“, - sakė jis.

Krymo prorusiški lyderiai prognozavo, kad pusiasalio gyventojai didele dauguma nubalsuos už prisijungimą prie Rusijos.

Rusų technika patraukė į Krymo gilumą

Kryme toliau tęsiasi Ukrainos karinių dalinių Simferopolyje, Kerčėje, Feodosijoje, Sevastopolyje, Eupatorijoje ir Novoozernėje blokada, bet nepatvirtinta karinių dalinių blokada Bachčisarajuje ir Sakuose.

Tai „Facebook“ paskyroje pranešė Gynybos ministerijos Krymo informacijos centro vadovas Vladislavas Selezniovas, skelbia newsru.ua.
Šią naktį apie 30 technikos vienetų – „Ural“, „KamAZ“, autobusai – iš Kerčės perkėlos pusės pasuko į Krymo gilumą. Kokią techniką jie vežė, nežinia – viskas uždengta tentais“, - pažymėjo V. Selezniovas.

Jis taip pat pranešė, kad Ukrainos kariniai jūreiviai iš Novoozernės spėjo likviduoti ugniavietes, kurias anksčiau įrengė nežinomi kariškiai.

„Sevastopolyje šalia Ukrainos Karinių jūrų pajėgų vadavietės blokadą vykdę asmenys pastatė šildymo statinę, taip pat vietos savigynos pajėgos mėgino Rudnevo gatvėje pastatyti kontrolės postą, kuriame buvo vykdoma visų judria gatve važiuojančių transporto priemonių patikra. Karinių jūrų pajėgų štabo blokadą vykdo asmenys karine uniforma, turintys ginklus ir pilną ekipuotę, bei vietos savigynos pajėgos. Užblokuotame Karinių jūrų pajėgų štabe kartu su ukrainiečių kariškiais šią naktį, baimindamiesi šturmo, praleido ir jų šeimų nariai“, - rašė pareigūnas.

Pakrančių apsaugos pajėgų štabas Simferopolyje visiškai užblokuotas betoninėmis konstrukcijomis. Visi trys įvažiavimai į štabo teritoriją uždaryti. Kas nurodė blokuoti įvažiavimą – neaišku.

Prieš dvi dienas mėginant blokuoti štabą ukrainiečių kariams pranešė, kad jie blokuojami Krymo vyriausybės nurodymu dėl to, jog neprisiekė jai ištikimybės.